Ψήφο εμπιστοσύνης στις βρετανικές αγορές από τα hedge funds, που ενισχύουν τα στοιχήματα  για την άνοδο της στερλίνας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς εκτιμούν τι οι επερχόμενες εκλογές θα εδραιώσουν τη στροφή της χώρας σε πιο σταθερές, κεντρώες πολιτικές.

Οι επενδυτές με μόχλευση και τα hedge funds κατέχουν τη μεγαλύτερη καθαρή θέση στην στερλίνα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία τοποθέτησης από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Το ράλι της στερλίνας

Οδηγούν το ράλι στο βρετανικό νόμισμα που το ανέβασε στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η ισοτιμία ευρώ – στερλίνας έχει έρθει στο επίκεντρο καθώς οι επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υπογραμμίζουν ότι μια ευρέως αναμενόμενη νίκη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας είναι απίθανο να κλονίσει τις αγορές, ενώ οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία διεύρυναν τα spread ομολόγων και πυροδότησαν την ανησυχία για τα διογκωμένα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Στην Bank of America , οι αναλυτές στρατηγικής συνιστούν στους επενδυτές να σορτάρουν το ευρώ έναντι της λίρας ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου πριν από τις εκλογές. Εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις «κυριότερες πολιτικές» και η βρετανική οικονομία δείχνει ανανεωμένη ανθεκτικότητα, τόνισε στο Bloomberg  ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής G-10 FX στην τράπεζα.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Είναι επίσης πιθανό η Τράπεζα της Αγγλίας να περιμένει περισσότερο για να μειώσει τα επιτόκια, δίνοντας ένα επιπλέον αβαντάζ στην στερλίνα. Οι αγορές τιμολογούν το ενδεχόμενο η BοE θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, υστερώντας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της νομισματικής πολιτικής.

Τα μοχλευμένα funds αύξησαν τα στοιχήματά τους στη λίρα τον περασμένο μήνα και μετατοπίστηκαν από την καθαρή θέση short που είχαν στα μέσα Μαΐου. Ο Jones στην TJM Europe αναμένει ότι το βρετανικό νόμισμα θα συνεχίσει να ενισχύεται στο 0,83 βραχυπρόθεσμα.

Άλλοι είναι λιγότερο πεπεισμένοι. Ο Valentin Marinov της Credit Agricole προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της θετικότητας αντανακλάται ήδη στην τιμή της λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε μια διολίσθηση στο 0,85 έναντι του ευρώ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, πιστεύει ότι το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα κερδίσει έναντι του ευρώ, ειδικά δεδομένων των βαθιών ανησυχιών για τις πολιτικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας.

«Η λίρα είναι μία από τις σημαντικές αγορές αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαμε να δούμε κάποια κέρδη μετά τις εκλογές» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη