Ξεκάθαρη ήταν η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου αναφορικά με την AstraZeneca αναφέροντας πως «δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, για αυτό η Κομισιόν κινήθηκε νομικά», υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν το 35% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και όσον φορά στη δεύτερη δόση, είμαστε κοντά στο 14%.

Μιλώντας με μικρό αριθμό ανταποκριτών, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε να έχουμε τα εμβόλια τα οποία έχουν δεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν», επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα για περισσότερες δόσεις με βάση την παρούσα συμφωνία σημειώνοντας ότι για το μέλλον όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρη και ότι στηρίζει την επιστήμη και την επιστημονική θέση του ΕΜΑ για τo εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με την οποία τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη – μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πράσινο ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι τις αρχές Ιουνίου».

Τι ζητά η Κομισιόν από την AstraZeneca;

Η Κομισιόν δεν διεκδικεί οικονομική αποζημίωση, αλλά την παράδοση των δόσεων από την AstraZeneca, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με τη νομική προσφυγή εναντίον της εταιρείας. «Ο στόχος μας δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε η AstraZeneca να παραδώσει τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε ότι «οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα κράτη – μέλη χρειάζονται τα εμβόλια. Αυτός είναι ο στόχος των ενεργειών μας. Αυτές οι ενέργειες μεταφράζονται σε δύο συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες». Συμπλήρωσε ότι αυτό που ζήτησε η Επιτροπή είναι να αναγνωριστεί το επείγον της κατάστασης, η ανάγκη ότι αυτά τα εμβόλια χρειάζονται γρήγορα και να διαβεβαιώσει το δικαστήριο την παράδοση των εμβολίων, ενώ η δεύτερη διαδικασία είναι για τους ίδιους λόγους, για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι η ΕΕ ότι θα λάβει τις δόσεις και να υπάρξει έλεγχος εάν υπήρξε καταπάτηση της προσυμφωνίας για αγορά εμβολίων.

«Εμείς ως Κομισιόν πιστεύουμε ότι η AstraZeneca δεν σεβάστηκε τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και το περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας», σημείωσε ο Στεφάν Κερσμέκερ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει διεκδίκηση «οικονομικής αποζημίωσης, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την παράδοση των δόσεων. Και για να το κάνουμε αυτό αιτούμαστε από τον δικαστή να ζητήσει από την εταιρεία την παράδοση των δόσεων κι αυτό μπορεί να συμβεί με την επιβολή κυρώσεων για παράδειγμα, με στόχο την παράδοση των δόσεων».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.