Σε ότι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, οι τρεις πρώτοι μήνες του 2023 έκλεισαν παραπάνω από εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,5 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων να εγγράφεται στο 2022, αφού οι πρώτοι δύο μήνες υπολογίζονται στην περσινή χρονιά.
Εάν σε αυτά τα αποτελέσματα προστεθούν, όπως έχει εκτιμήσει και το Γραφείο Προϋπολογισμού και τα τελευταία 603 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα μιλάμε μόνο για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, αλλά για πλέονασμα από το 2022, όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έλλειμα της τάξεως του 1,6%.
Η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs (που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας).
Παρότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο άσσο του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης.
Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές λίγο πριν άλλο ένα παράθυρο για την επενδυτική βαθμίδα ανοίξει, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου πλέον να πιστεύουν σε πρωτογενές πλεόνασμα έστω και οριακό από το 2022.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως βλέπουν και μια πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2023. Η αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% έχει ξεπεραστεί προ πολλού και πλέον ο πήχης του 2,3% που είχε τεθεί πρόσφατα από το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί και αυτός, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να σχολιάζει «το 2,3% ίσως είναι συντηρητική πρόβλεψη».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καταλυτικό ρόλο για μεγαλύτερη ανάπτυξη παίζουν οι θετικές εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σταθεροποιηθεί στα 45 ευρώ αλλά και το μεγαλύτερο «boom» που αναμένεται στις επενδύσεις, καθώς πλέον υπάρχουν πολλά ώριμα projects. «Έχουμε δει τα χειρότερα. Η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί ως εξαίρεση», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η Standard & Poor’s
Αύριο, στις 21 Απριλίου, η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της με τις πιθανότητες να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο να θεωρούνται πλέον μεγαλύτερες, παρόλο που μπροστά βρίσκονται οι εκλογές.
O ίδιος αξιωματούχος, πάντως, κληθείς να σχολιάσει εάν είναι πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές ανέφερε: «Θα μου φαινόταν παράδοξο παραμονές εκλογών να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, εάν συμβεί πάντως κάτι τέτοιο, οι οίκοι τότε είναι πολύ αισιόδοξοι για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές».