Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-», που συνιστά ήδη επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό, επικροτώντας έτσι για άλλη μια φορά τη σταθερή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και την προσήλωση της στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για μεταγενέστερη νέα αναβάθμιση και της βαθμολογίας της.
Θυμίζουμε ότι ο Standard & Poor’s ήταν ο πρώτος από τους λεγόμενους μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που είχε δώσει στην Ελλάδα την… πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα προχωρώντας, τον περασμένο Οκτώβριο, σε αναβάθμιση από το «ΒΒ+» στο «ΒΒΒ-» βασιζόμενος κυρίως στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τη σταθερή προώθηση διαρθρωτικών μεταρυθμίσεων.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ήδη κάνει αισθητή την επιρροή της στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απολαμβάνουν μειωμένες αποδόσεις και spread.
Ανάπτυξη κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027
Ο οίκος στην ανάλυση του δίνει ιδαίτερη έμφαση στο ευρύ φάσμα της διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, στο δημοσιονομικό πεδίο, το δικαστικό σύστημα, τον κλάδο υγείας και τη διαχείριση της γης, ενώ επικροτεί τις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Παρά την πρόσβαση επιβράδυνση των οικονομικών στοιχείων, η ελληνική ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μια τάση που ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως θα συνεχιστεί!
Μεσοπρόθεσμα, εάν διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχύτερα από τους ομολόγους της στην Ευρωζώνη. Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, αντανακλώντας μια απτή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που θα τροφοδοτηθεί από τα project του NextGenerationEU, τους βελτιωμένους ισολογισμούς τόσο των νοικοκυριών όσο και του τραπεζικού συστήματος και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ακόμη κατά περίπου 22% μικρότερη σε σχέση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα».
Η έκθεση υπογραμμίζει πως η χώρα είναι πιθανό να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2024.
Πάντως, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στους τριγμούς της παγκόσμιας οικονομίας και τα συνεχιζόμενα γεωπολιτικά ρίσκα. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία ή την απειλή μιας νέας ενεργειακής κρίσης με άλμα των τιμών. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το βελτιωμένο momentum των πιστωτικών δεδομένων της χώρας.
Σταθερή πτώση του χρέους
Το πολύ υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρεί και θα συνεχίσει να μειώνεται, εφόσον – όπως εκτιμάται – η δημοσιονομική πειθαρχία και οι σχετικά ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης αποδώσουν καρπούς.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος η έκθεση επισημαίνει πως, αφού κορυφωθεί στο 207% του ΑΕΠ το 2020, το ακαθάριστο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 131% του ΑΕΠ έως το 2027.
«Παρά την κάπως απογοητευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ πέρυσι, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ήταν ακόμα πολύ ισχυρή στο 6,6%, επομένως εξακολουθεί να επιτρέπει τη βελτίωση του λόγου του σταθερού χρέους. Δεδομένου ότι δεν αναμένουμε από την Ελλάδα να διολισθήσει ξανά σε αποπληθωριστικό έδαφος στο άμεσο μέλλον και σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και την ισχυρή δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα, ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ θα πρέπει να συνεχίσει να ομαλοποιείται
«Παράθυρο» σε νέα αναβάθμιση
Έτσι, λοιπόν, το ανοδικό σενάριο του οίκου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της βαθμολογίας του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στους επόμενους 24 μήνες, εάν ο λόγος του χρέους έναντι του ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω πλησιάζοντας έτσι τα επίπεδα έτερων κρατών.
«Πιστεύουμε πως οι αρχές μπορούν να το πετύχουν μέσα από έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μαζί με την πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών κονδυλίων του NextGenerationEU που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά και τη διατήρηση σταθερών πρωτογενών πλεονεσμάτων για παρατεταμένη περίοδο» τονίζει ο οίκος.
Από την άλλη πλευρά, το καθοδικό σενάριο κάνει λόγο για επαναφορά του outlook της οικονομίας σε σταθερό και πάλι με ορίζοντα 24 μηνών, εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιδεινωθούν σημαντικά, πέραν των προβλεπόμενων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, όπως επισημαίνεται, αν για παράδειγμα οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο βαριά από ότι εκτιμάται.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τζολάκης, οι οικονομικές επιστήμες, η Μίλαν και ο Ολυμπιακός
- Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
- Το Μετρό της Αθήνας θα φτάσει στη Γλυφάδα -Πού θα κατασκευαστούν νέοι σταθμοί
- Χριστίνα Μπόμπα: Ποζάρει εντελώς γυμνή στην παραλία