Η βοήθεια που θα δοθεί εφέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9», ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος και πρωτογενές πλεόνασμα το 2023), γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά».

Πρόσθεσε δε, πως «πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και μετά προχωράμε στις επιλογές (των μέτρων στήριξης). Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».

Σταϊκούρας: Τα μέτρα από το 2023

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του ρεύματος και ο δεύτερος στο Fuel pass-2 και στους αγρότες.

Ο νέος ή ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και του τουρισμού, ανέφερε. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς όσο περισσότεροι πόροι διατίθενται εκεί για μέτρα στήριξης, τόσο περιορίζονται από άλλες επιλογές.

Ωστόσο, είπε ότι είναι δεδομένα, ως μόνιμα μέτρα από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Για το επίδομα θέρμανσης (αύξηση ποσού και διεύρυνση αριθμού δικαιούχων) παρέπεμψε ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Διαβάστε ακόμη: