Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει την τρέχουσα εκλογική χρονιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, στην ομιλία που έδωσε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Greece’s economy in an election year: What will change?».

Απαριθμώντας τις προκλήσεις πιου αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από τη δημοσιονομική εξυγίανση των τελευταίων ετών, εστίασε στις εξής πέντε:

Την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής
την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
τη διασφάλιση της περιμέτρου των αξιόπιστων τραπεζικών συστημάτων
την ψηφιοποίηση της χώρας
και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF)
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους πολλούς υφεσιακούς κινδύνους που υπάρχουν για το 2023 με το 1/3 όλων των χωρών παγκοσμίως να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν δύο τρίμηνα συρρίκνωσης.

Για τον κ. Σταϊκούρα, οι κίνδυνοι είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός και οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο αλλά παραμένει υψηλό, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρας μας δεν έχει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στην καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας το 2022, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται να σημειώσει το διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ. Όπως είπε, βελτιώθηκε η ποιότητα του ΑΕΠ, ενώ αυξήθηκαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και βελτιώθηκαν οι εξαγωγές. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν θετικές με την ανεργία να έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, μειώθηκε το NPL σε μονοψήφια επίπεδα, αυξήθηκαν οι καταθέσεις (όπως δείχνουν και τα σημερινά στοιχεία της ΤτΕ). Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ενισχυθεί μέσω της αποεπένδυσης από την πλευρά του κράτους.

Σύμφωνα με την Ευρώπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για την καλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση το 2022. Τα τελευταία χρόνια είμασταν συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Προβλέπουμε ανάπτυξη 1,6% το 2023 αλλά με σωστή διαχείριση θα έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα εντός στόχου».

Προς επίρρωση της καλής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε εκθέσεις του Economist. Σύμφωνα με αυτές, το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται συνέχεια με τη χώρα να είναι στη 16η θέση της ΕΕ

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι και στη δεύτερη τετραετία μας ως κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί.

O υπουργός ανέφερε εφτά σημεία που δείχνει τη βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας:

Υπερβαίνουμε τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Η Κομισιόν κάνει λόγο για διπλάσιο ρυθμό το 2022 από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ακόμη υψηλότερο το 2023.
Έχει αλλάξει η σύνθεση του ΑΕΠ ως προς τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, και η Κομισιόν θεωρεί ότι την περίοδο 2022- 2024 η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ενώ, η χώρα έχει πλέον έξι κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, που ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.
Η ανεργία μειώνεται στο επίπεδο του 2010 και αυξάνεται η απασχόληση.
Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των καταθέσεων.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Υπήρξε μείωση ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, κατά 50 μονάδες σε μια τριετία.
Προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.