«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων για το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού. Το ποσό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό», υποστήριξε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δεδομένου ότι δημιουργείται και τρίτος δημοσιονομικός χώρος.

«Όλα τα επιπλέον μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά ποια θα εφαρμοσθούν, θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν.

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023 (λ.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης). Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πριν από τα Χριστούγεννα», διευκρίνισε, μιλώντας στο MEGA.

Για τη δεύτερη «πράξη» της επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass 2), υπογράμμισε ότι «τα ποσά έχουν μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ, έχουν πιστωθεί κάποια στην ψηφιακή κάρτα», εκτιμώντας πως «σήμερα ή αύριο (10/08), θα πιστωθούν και κάποια στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, σημείωσε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα δανεισμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 39 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια».

«Στις 20 Αυγούστου θα αρθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς έχει ήδη λάβει επιστολή από τους δύο αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, απάντησε ότι «ο Πρωθυπουργός, με ειλικρίνεια και παρρησία, τοποθετήθηκε για αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση που προκλήθηκε από λανθασμένους χειρισμούς. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση για όλα στο φως», ολοκλήρωσε.