Κλειδώνει η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμούμετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα αυξάνει κατά 740 εκατ. ευρώ τις πιστώσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει τους αρχικούς υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ για να σβήσουν οι φωτιές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ.

Άγνωστος ο τελικός λογαριασμός

Λόγω του ρευστού και αβέβαιου σκηνικού, το ύψος του τελικού λογαριασμού για τα κρατικά ταμεία είναι άγνωστο και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι «είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη», γεγονός που θα προκαλέσει την ανάγκη για ισχυρές ενέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την ενεργειακή καταιγίδα.

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει άμεσα την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα δημιουργείται ζήτημα με το τι θα γίνει και το 2023 και θα αποτυπωθεί στον νέο προϋπολογισμό, προσχέδιο του οποίου πρέπει να υποβληθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία  δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Δαπάνες 68,8 δισ. ευρώ

Παρά τη δέσμευση για επαναφορά της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ με βάση τις οδηγίες που προβλέπει η εγκύκλιος, το ανώτατο όριο δαπανών αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού», ενώ οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».