Σε αχαρτογραφητα νερα κινούνται οι ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, οι συνέπειες του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε επιτροπή που επεξεργάζεται ευρωπαϊκή οδηγία, ανέφερε «θα δείτε ότι η κρίση με τα δεδομένα τα σημερινά, θα πλήξει και την ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα την εκτρέψει. Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του πρόσφατου ECOFIN, σημείωσε πως η χώρα μας δίνει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του πολέμου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είπε, τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ, τη στιγμή που στην περίπτωση της χώρας μας αγγίζει το 0,8%.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι απαιτείται συντονισμένη, άμεση και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη οι συνέπειές της κρίσης, και, κυρίως η κρίση, διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, “η εισβολή και οι φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές, που ενέχουν στοιχεία κερδοσκοπικών πιέσεων, το χάσμα μεταξύ συνεπειών κρίσης και μέτρων που θα παίρνει κάθε κυβέρνηση πανευρωπαϊκά, θα διευρύνονται, και ο λογαριασμός θα αυξάνει πανευρωπαϊκά”.

Τέλος, είπε πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω των συνεχών μεταβολών που προκαλεί η ρωσική εισβολή, ενώ εξήγησε πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα καταθέσει η κυβέρνηση στην ΕΕ τις τελευταίες εκτιμήσεις.