Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναλύει την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολυεπίπεδες εξωγενείς κρίσεις, κατά τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης (Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Societe Generale).

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζει τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, εστιάζοντας στη θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν πέρυσι το 40% του ΑΕΠ –υπερδιπλάσιο ποσοστό, σε σύγκριση με το 2010– και στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν ήδη το 75% του περυσινού επιπέδου, ενώ, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό κατέγραψαν κατά το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, «άγγιξαν» το 80% του συνόλου του περασμένου έτους.

Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών τον περασμένο Ιούνιο, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούνιο του 2019, και τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το πρωτογενές έλλειμμα να αναμένεται να περιορισθεί στο 1.7% του ΑΕΠ εφέτος και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Προσθέτως, η Ελλάδα έχει αναβαθμισθεί ένδεκα φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και τον περασμένο Αύγουστο, εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, έντονη αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και επιτάσσουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει, δε, ότι, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό βήμα, αλλά, από μόνο του, δεν αρκεί για να επιτευχθεί δραστική αλλαγή των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Συνεπώς, όπως σημειώνει, απαιτείται σημαντική ενίσχυση του βαθμού συντονισμού των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της εφαρμογής συνετών, φιλοαναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών στο οικονομικό πεδίο, οι οποίες βασίζονται σε έξι άξονες:

  • Εφαρμογή στοχευμένων, προσωρινών μέτρων στήριξης, ιδίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η πολιτική δεν διακυβεύει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δυναμική του δημοσίου χρέους.
  • Αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζεται κυρίως στην οικονομική μεγέθυνση, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, που ενισχύονται από φιλοαναπτυξιακές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Εφαρμογή μίας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής.
  • «Τόνωση» της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, της ανάπτυξης του σκέλους των δανείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.
  • Διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων.
  • Επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη φάση εφαρμογής του οποίου έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, 372 έργα και υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 13.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: