To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο μαζικών φορολογικών ελαφρύνσεων με δανεισμό που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι το σχέδιο ενδεχομένως να προκαλέσει μόνιμη «ζημιά» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν είναι ενδεδειγμένα με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία και ότι το πακέτο θα δυσχεράνει τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο Moody’s, ταυτόχρονα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί, καθώς θα αυξηθούν τα επιτόκια, σε αντίθεση με την άποψη του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτνενγκ, ότι με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα προκύψει ενίσχυση.

Οι προειδοποιήσεις από ΔΝΤ και Moody’s ακολουθούν τις… δραματικές κινήσεις στις τιμές των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων, μετά την ανακοίνωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να ενημερώσει ότι θα αποκτά ομόλογα σε όποια έκταση χρειασθεί, έως τη 14η Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: