Στη Βουλή υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ο κ. Σταϊκούρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας το για λαϊκισμό, ενώ τόνισε ότι αποφεύγει συστηματικά την κοστολόγηση των προτάσεών του, γιατί αυτά που λέει είναι εκτός ρεαλισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Γιαννακοπούλου, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για αναποτελεσματική, αποτυχημένη, αδιέξοδη και ιδεοληπτική πολιτική, ενώ έκαναν λόγο για παραποίηση και επιλεκτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα και ταραχή, για να κάνει ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνει ο Έλληνας και να παραποιεί τα στοιχεία. Κάνετε επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων για να πείτε το ποίημά σας, με το μότο της αυταρέσκειάς σας, ότι ‘όλα καλά τα κάνουμε, όλα τέλεια’», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

 Και πρόσθεσε «Μας εγκαλέσατε ότι κινδυνολογούμε, και λαϊκίζουμε. Η ωραιοποίηση της κατάστασης έχει όμως ένα όριο. Το τσουνάμι της ακρίβειας είναι κινδυνολογία; Είναι λαϊκισμός; Ότι από την ενεργειακή ακρίβεια βάλλονται κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα;».

Αναφορικά με τις κατηγορίες των τριών υπουργών της κυβέρνησης που απάντησαν στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ, ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι μη ρεαλιστική και ακοστολόγητη, η κυρία Γιαννακοπούλου αντέτεινε:

«Δεν συνεννοείστε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αν ο φόρος κατανάλωσης είναι δίκαιος ή άδικος; Από αυτά που είπε, δείχνει ότι είναι ιδεοληπτικός ο λόγος που δεν τον μειώνετε. Ο κ. Σκυλακάκης λέει ότι είναι δίκαιος ο φόρος γιατί αφορά πλούσιους. Εμείς ρωτάμε, αν είναι αυτός ο λόγος που δεν τον μειώνετε, ή αν είναι δημοσιονομικοί οι λόγοι όπως λέτε εσείς».

«Εμείς ως ΚΙΝΑΛ – συνέχισε η κ. Γιαννακοπούλου – είμαστε υπέρ της μείωσης, και δεν το λέμε για επικοινωνιακούς λόγους. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και η έγνοια μας είναι πώς να γίνουμε πιο χρήσιμοι στη κοινωνία, και όχι να καταφεύγουμε σε ωραιοποιήσεις και σε ημίμετρα. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».