Κεραυνόπληκτη δείχνει η ελληνική βιομηχανία εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας. Συνολικά ο κλάδος της μεταποίησης πρέπει να πληρώσει σχεδόν ασύλληπτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

«Υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνο απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ενώ τα πιθανά λουκέτα θα φέρουν και κύμα απολύσεων» λέει βιομήχανος από το χώρο των χημικών-πλαστικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ (ο Σύνδεσμος των Ενεργειοβόρων βιομηχανιών) «η βιομηχανία δέχεται μια ανοίκεια επίθεση από τις διοικήσεις των εταιρειών διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης.

Στην έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος που διεξήχθη μεταξύ 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης με θέμα την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της, σε περίπτωση αύξησης των τιμών ενέργειας το επόμενο εξάμηνο, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες: θα μειωθούν σε ποσοστό έως 5% οι πωλήσεις (47%) και οι εξαγωγές (44%). Παράλληλα το 28% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα πιεστεί σημαντικά η κερδοφορία σε ποσοστό 20 έως 40%.

Όπως λένε οι ίδιοι οι βιομήχανοι, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Μόλις 1% των επιχειρήσεων έχει δει αυξήσεις από 10 έως 20% ενώ το 11% δηλώνει ότι το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί από 20 έως 40%.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των βιομηχανιών, οι πρόσφατες αυξήσεις έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20 έως 40% το κόστος παραγωγής (22%), τις τιμές των πρώτων υλών (31%) τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων (25%) και τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων (19%).

Το 57% των βιομηχανιών δηλώνει ότι προέβη σε μετακύλιση των αυξήσεων στους πελάτες, σε αντίθεση με το 33% που δεν μετακύλησε τις αυξήσεις.

Επίσης το 50% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα το επόμενο εξάμηνο, το 31% εκτιμά ότι θα αυξηθούν ενώ μόλις το 11% προβλέπει μείωση των τιμολογίων ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας

Το ενεργειακό πακέτο που προτείνουν οι βιομήχανοι

Για το φλέγον θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο ΣΒΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως μας είπε και ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ.Α. Σαββάκης.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος προτείνει 4 μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα «άμεσης δράσης:

Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

-Θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι (6) δόσεις.

-Καθιέρωση της υποχρεωτικότητας σταθερών τιμολογίων για τους μικρούς καταναλωτές.

-Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.

Ο ΣΒΕ προτείνει επίσης μακροπρόθεσμη δέσμη επτά παρεμβάσεων στην ενεργειακή πολιτική και την αναβάθμιση των υποδομών:

-Πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις που υιοθετούν τη διαδικασία net metering.

Επιδότηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, όπως για παράδειγμα αντικατάσταση ενεργοβόρου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση κάθε είδους εγκαταστάσεων, με έμφαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής.

-Επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές

Αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής και διανομής νέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορεί να παραχθεί από τη βιομηχανία με τη χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και άμεση λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, για την ευχέρεια εγκατάστασης virtual net metering και για την υπογραφή διμερών συμβολαίων.

-Σχεδιασμός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η ΕΒΙΚΕΝ λέει ότι δέχεται επίθεση

Εν τω μεταξύ ο «πόλεμος» βαριάς βιομηχανίας και ενεργειακών φορέων καλά κρατεί.

«Την ίδια στιγμή που η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εκτόξευση του κόστους ενέργειας δέχεται μια ανοίκεια επίθεση από τις διοικήσεις των εταιρειών διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ.

Αναλυτικότερα, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, με την επιβολή με νόμο οριζόντιας χρέωσης προσωρινού τέλους διανομής 4 ευρώ/MWH σε όλους τους επιλέγοντες πελάτες, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση παραβίαζε ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73 αλλά και τον εθνικό ενεργειακό νόμο 4001/2011.

Τον Ιούνιο 2016, η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησε αφενός σε επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφετέρου απευθύνθηκε στη ΡΑΕ, ζητώντας της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και εν όψει του καθορισμού του οριστικού τέλους διανομής με ισχύ από 1/12/2016, να αποφασίσει αντισταθμιστικά μέτρα, εφόσον διαπιστώσει σημαντική απόκλιση μεταξύ της προσωρινής χρέωσης και της τελικής χρέωσης.

Ήδη από τον Αύγουστο 2020, η ΡΑΕ έχει αποφασίσει τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των βιομηχανιών που υπερχρεώθηκαν με την παράνομη επιβολή του προσωρινού τέλους των 4 ευρώ/MWh και εντέλει τους διαχειριστές των δικτύων διανομής φ.α να επιστρέψουν με άτοκες δόσεις εντός 5ετίας τα ανάλογα ποσά.

Αν και η απόφαση της ΡΑΕ που εγκρίνει τα επιστρεπτέα ποσά είναι άμεσα εκτελεστή από 1.11.2021, οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, αρνούνται να συμμορφωθούν με το διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ.

Και καταλήγει πως «οι διαχειριστές ξεπερνούν τα όρια καλόπιστης διαχείρισης έναντι των πελατών τους» ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου…