Οι χρήστες αγαπούν να ακούνε μουσική μέσα από τις πλατφόρμες streaming. Την ίδια ώρα οι καλλιτέχνες πιστεύουν ότι δεν λαμβάνουν τα χρήματα που αξίζουν από αυτές τις υπηρεσίες.

Στο τραπέζι έχει πέσει μια πρόταση προκειμένου οι καλλιτέχνες να λάβουν μεγαλύτερα ποσά από τις υπηρεσίες που «εκμεταλλεύονται» τη μουσική τους.

Ωστόσο η λύση του να μπει ένας φόρος στις συνδρομές των χρηστών δεν θα άρεσε καθόλου στους καταναλωτές καθώς θα έβλεπαν το κόστος της υπηρεσίας να αυξάνεται κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι ένας Αμερικανός χρήστης του Spotify ή του Apple Music θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον από 4 έως 10 δολάρια κάθε μήνα.

Αυτή η πρόταση προέρχεται από την πράξη «Living Wage for Musicians Act» η οποία υποστηρίζεται από τους βουλευτές Rashida Tlaib και Jamaal Bowman.

Το businessinsider μίλησε με τον μουσικό και μέλος της οργάνωσης United Musicians and Allied Workers, που βοήθησε στη δημιουργία του νομοσχεδίου, Damon Krukowski. Ο μουσικός ανέφερε ότι οι υπηρεσίες streaming δίνουν μεγάλα ποσά στις δισκογραφικές εταιρείες αλλά ελάχιστα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες των καλλιτεχνών.

Ο Krukowski υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν στοχεύει να παρέμβει στις συμφωνίες ανάμεσα στις δισκογραφικές και τις υπηρεσίες streaming. Ο ίδιος ήταν αυτός που εκτίμησε ότι ο φόρος υπέρ των καλλιτεχνών «δεν θα είναι μικρότερος από 4 δολάρια, ενώ σίγουρα δεν θα ξεπεράσει τα 10 δολάρια».

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο

Σύμφωνα με το businessinsider κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικό δύσκολο να συμβεί. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δεν πιστεύουν ότι θα φτάσει ποτέ να εφαρμοστεί. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν μιλάνε για ένα συγκεκριμένο ποσό αλλά για ένα «μικρό φόρο», κάνοντας εκτιμήσεις όπως αυτή του Krukowski.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στον μέσο Αμερικανό ο οποίος ήδη πληρώνει έξτρα χρεώσεις σε μια σειρά από υπηρεσίες. Κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο με τους φόρους. Ο χρήστης μπορεί να ήταν πιο εύκολα πρόθυμος να συνεισφέρει, αν το επιθυμεί, σε έναν «ηλεκτρονικό κουμπαρά» υπέρ των καλλιτεχνών. Αντίθετα δύσκολα θα δουν με θετικό μάτι μια αύξηση στους λογαριασμούς τους, επιβαλλόμενη ουσιαστικά από την κυβέρνηση.

Το ζήτημα που θέτουν οι καλλιτέχνες είναι υπαρκτό και χρόνιο. Ωστόσο με προτάσεις όπως αυτή δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις που για την ώρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι.

Διαβάστε ακόμη: