Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρεμιέρα του στο Palazzo Grassi της Βενετίας, η έκθεση Chronorama θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Helmut Newton στο Βερολίνο από τις 15 Φεβρουαρίου 2024. Το ίδρυμα παρουσιάζει την πρόσφατα αποκτηθείσα, από τον Γάλλο μεγιστάνα, συλλογή φωτογραφιών από το θρυλικό αρχείο του Condé Nast που περιλαμβάνει πορτρέτα, μόδα, νεκρές φύσεις, αρχιτεκτονική, φωτορεπορτάζ, καθώς και πρώιμες εικονογραφήσεις. Μέσα από 250 έργα που δημιουργήθηκαν από το 1910 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 για τα περιοδικά του Condé Nast, αυτή η χρονολογική παρουσίαση παρακολουθεί την εξέλιξη της βιομηχανίας της μόδας με φόντο τις ριζικές αλλαγές στη δυτική κουλτούρα.

Σπάνιες φωτογραφίες από τη συλλογή του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Πινό

Φυσικά, τα έργα του Helmut Newton αποτελούν επίσης μέρος αυτής της αξιοσημείωτης συλλογής, καθώς ο ίδιος συμμετείχε εκτενώς σε περιοδικά της εταιρίας, όπως η Vogue και το Vanity Fair, από τη δεκαετία του 1950 και μετά με τις από τις φωτογραφίες μόδας του μεγάλου φωτογράφου που παρουσιάζονται στην έκθεση να μην εκτεθεί ξανά στο Βερολίνο. Επιπλέον, η έκθεση συγκεντρώνει μια εντυπωσιακή σειρά συγχρόνων και προκατόχων του Helmut Newton, συμπεριλαμβανομένων πρωτοπόρων φωτογράφων όπως οι Diane Arbus, Cecil Beaton, David Bailey, John Deakin, Robert Frank, Evelyn Hofer, Horst P. Horst, George Hoyningen-Huene, Peter Hujar, William Klein, Lisette Model, Ugo Mulas, Irving Penn, Bert Stern, Deborah Turbeville και Chris von Wangenheim.

Οργανωμένη ανά δεκαετία, η καθηλωτική περιήγηση ξεκινά το 1910, έναν χρόνο αφότου η Condé Nast απέκτησε το περιοδικό Vogue. Εκείνες τις πρώτες ημέρες οι φωτογραφίες ήταν σχετικά σπάνιες, οπότε άφθονα σχέδια από διάσημους εικονογράφους μόδας της εποχής κοσμούν τους τοίχους της έκθεσης. Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες τότε, οι εικονογραφήσεις των σελίδων αλλά και τα εξώφυλλα του περιοδικού ήταν έγχρωμα. Η δυναμική μεταξύ των δύο μέσων υπέστη μια σεισμική αλλαγή, καθώς η φωτογραφία ανέβηκε στην κορυφή την επόμενη δεκαετία στα Vogue και Vanity Fair και σε άλλα κορυφαία έντυπα.