Για αιώνες, τα πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίληψης που έχει το κοινό για τους γαλαζοαίματους. Τον τελευταίο αιώνα, κανένα μέσο δεν επηρέασε και διέδωσε τη βασιλική εικόνα περισσότερο από τη φωτογραφία.
Η έκθεση “Royal Portraits: A Century of Photography” ξεδιπλώνει την εξέλιξη του βασιλικού πορτρέτου, από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα, παρουσιάζοντας πάνω από 150 φωτογραφίες, δείγματα και έγγραφα από τη βασιλική συλλογή και τα βασιλικά αρχεία.

Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως

Η έκθεση θα περιλαμβάνει αποκλειστικά vintage prints, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Αυτές οι εικόνες θα απεικονίσουν πώς η βασιλική οικογένεια έχει χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία για να μεταδώσει τόσο το μεγαλείο και την παράδοση της μοναρχίας, όσο και τις στιγμές οικειότητας που αναπτύχθηκαν μεταξύ των φωτογράφων και των βασιλικών μελών. Η έκθεση θα εξερευνήσει το μεταβαλλόμενο τοπίο της φωτογραφίας, αφενός ως μορφή τέχνης και αφετέρου τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές αλλαγές που επηρέασαν τους διάσημους φωτογράφους Cecil Beaton, Dorothy Wilding, Annie Leibovitz και Rankin.

Αρχειακά έγγραφα και ακυκλοφόρητα φωτογραφικά δοκίμια εμβαθύνουν στο παρασκήνιο και στην διαδικασία ανάθεσης, επιλογής αλλά και το ρετουσάρισμα των επιβλητικών πορτρέτων. Από χειρόγραφα σχόλια των φωτογράφων, μέχρι την αλληλογραφία που είχαν με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όλα τα υλικά στοχεύουν στην αποκάλυψη ιστοριών πίσω από μερικές από τις πιο ανθεκτικές βασιλικές φωτογραφίες που έχουν διατηρηθεί στο χρόνο.

Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως
Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως
Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως
Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως
Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως
Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως

Πορτρέτα ενός αιώνα
Η έκθεση αναπτύσσεται χρονολογικά, ξεκινώντας από τις δεκαετίες 1920 και 1930, όπου προβάλλεται η χρυσή εποχή των φωτογράφων και η επιρροή τους. Η μεταπολεμική ευημερία σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο οδήγησαν στην ίδρυση των φωτογραφικών στούντιο και στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση των πορτρέτων. Ιδιαίτερα γυναίκες φωτογράφοι πειραματίστηκαν με μια πιο μοντέρνα αισθητική κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, όπως η Dorothy Wilding και η Madame Yevonde, η οποία ήταν γνωστή για τα καινοτόμα πορτρέτα της και την πρωτοποριακή της δουλειά με την έγχρωμη φωτογραφία,.

Η πρώτη επίσημη φωτογράφηση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από την Dorothy Wilding έγινε το το 1952, είκοσι μέρες αφού ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα. Η Wilding, έχοντας εμπειρία από προηγούμενες φωτογραφίσεις του βασιλέως Γεωργίου VI, είχε το καθήκον να δημιουργήσει πορτρέτα της βασίλισσας που θα χρησιμοποιούνταν στα νέα νομίσματα, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα. Ο Cecil Beaton, ένας από τους πιο σημαντικούς βασιλικούς φωτογράφους του 20ου αιώνα, θα παρουσιαστεί σε περίοπτη θέση. Οι εμβληματικές φωτογραφίες του, που εκτείνονται σε έξι δεκαετίες, περιλαμβάνουν τη διάσημη φωτογράφιση της βασιλομήτωρ το 1939 και πρωτότυπα πορτρέτα από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως

Η έκθεση θα αναδείξει επίσης τη στενή σχέση που είχαν μεταξύ τους τα βασιλικά μέλη και οι φωτογράφοι, όπως φανερώνουν τα πορτρέτα που τράβηξε ο λόρδος Snowdon από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Η έκθεση εξερευνά επίσης καινοτομίες στην ψηφιακή και έγχρωμη φωτογραφία, παρουσιάζοντας έργα διάσημων φωτογράφων και καλλιτεχνών όπως ο Rankin, η Annie Leibovitz και ο Andy Warhol. Ο επιμελητής της έκθεσης, Alessandro Nasini, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς την εξέλιξη των σύγχρονων πορτρέτων και τη βαθιά επίδραση που είχαν στην αντίληψη του κόσμου για την βρετανική μοναρχία”.

Info: Η έκθεση “Royal Portraits: A Century of Photography”που θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Οκτωβρίου, στον χώρο του ‘The Kings Galleries’, θα απεικονίσει μέλη της βασιλικής οικογένειας από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα μέσα από περισσότερα από 150 πορτρέτα και έγγραφα.

Διαβάστε ακόμη: