Καθώς το Starship της SpaceX επέστρεφε στην ατμόσφαιρα της Γης, οι υπεύθυνοι της SpaceX ανακοίνωσαν ότι έχασαν την επαφή με το σύστημα και ο πύραυλος καταστράφηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση έγινε από από τις εγκαταστάσεις της Starbase κοντά στην παραλία Boca Chica στο Νότιο Τέξας.

Το Starship εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος πάνω σε ένα πύραυλο βαρέων-βαρών, Super Heavy. Λίγα λεπτά αργότερα πραγματοποιήθηκε ο κρίσιμος διαχωρισμός των δύο σταδίων.

Από εκεί και πέρα, το Starship πραγματοποίησε μία τροχιακή πτήση και ήταν προγραμματισμένο να επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα και να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό.

«Το σκάφος χάθηκε» ανέφερε ο σχολιαστής κατά την απευθείας μετάδοση της πτήσης. «Επομένως, δεν θα έχουμε προσθαλάσσωση σήμερα», πρόσθεσε. Με βάση το αρχικό πλάνο, ο πύραυλος θα έπρεπε να ολοκληρώσει την πτήση του πέφτοντας στον Ινδικό Ωκεανό.

«Μια επιτυχημένη τρίτη προσπάθεια»

Ο Starship, που είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και πέραν αυτής, ολοκλήρωσε σχεδόν την τρίτη δοκιμαστική πτήση του, φτάνοντας μακρύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη δοκιμή.

«Το διαστημόπλοιο έφτασε σε τροχιακή ταχύτητα! Συγχαρητήρια στην ομάδα της SpaceX» έγραψε στο Twitter ο Έλον Μασκ.

Η ομάδα της SpaceX χαρακτήρισε τη σημερινή προσπάθεια του Starship ως επιτυχημένη να τεθεί σε τροχιά γύρω από το Διάστημα – παρά το γεγονός ότι η επαφή χάθηκε καθώς ο πύραυλος εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες απόπειρες, οι οποίες απέτυχαν λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών, το Starship κατάφερε να περάσει από όλα τα στάδια που ήθελε να επιτύχει η SpaceX. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ότι ο πύραυλος κατάφερε να φτάσει στο Διάστημα στη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη δοκιμαστική πτήση του μέχρι στιγμής.