Με προορισμό τη Σελήνη εκτοξεύτηκε το lander Odysseus της Intuitive Machines, θέλοντας να γίνει το πρώτο ιδιωτικό lander που θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με έναν Falcon 9 πύραυλο της SpaceX  ο οποίος είχε ήδη 17 πτήσεις και επέστρεψε ασφαλής στη Landing Zone 1 για να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Η SpaceX, επιβεβαίωσε πως το Odysseus αποσπάστηκε επιτυχώς από τον πύραυλο και ξεκίνησε το πολυήμερο ταξίδι του προς τη Σελήνη.

Αν όλα πάνε καλά, το Odysseus θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Malapert A, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης όπου θα λειτουργήσει για 14 μέρες, δηλαδή όσο επιτρέπουν τα ηλιακά πάνελ να αντλήσει ενέργεια πριν την έλευση της σεληνιακής νύχτας.  Η Intuitive Machines ελπίζει η προσεδάφιση να γίνει το αργότερο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της αποστολής είναι να προσεδαφιστεί με ακρίβεια ώστε να δοκιμαστούν ορισμένες τεχνολογίες επικοινωνιών και πλοήγησης καθώς, και να παρατηρηθεί ο καιρός της σελήνης αλλά και αν το νέφος καπνού από τους κινητήρες κατά την προσεδάφιση επηρεάζει τη σεληνιακή επιφάνεια.

Διαβάστε ακόμη: