Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης καθώς ο κίνδυνος να χαθούν τα ορόσημα για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι περισσότερο από ορατός.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση στους τραπεζίτες καθώς για να καταστεί η δυνατή η υποβολή του επόμενου αιτήματος εκταμίευσης πόρων του ΤΑΑ το ερχόμενο φθινόπωρο, απαιτείται να πιαστούν συγκεκριμένοι στόχοι και πιο συγκεκριμένα να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο από τις τράπεζες δάνεια ύψους 9 δις. ευρώ.
Οι συσκέψεις στην Αντιπροεδρία με τους τραπεζίτες είναι τακτικές κατά την διάρκεια των οποίων αξιολογούνται η μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης των δανειοδοτήσεων ενώ τίθενται και οι επόμενοι στόχοι προκειμένου να εντοπίζονται κάθε φορά οι λόγοι των καθυστερήσεων.
Τραπεζικές πηγές μεταφέρουν στο «R» ότι τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα έχει ρίξει ρυθμούς και εντοπίζουν ως την κύρια αιτία των καθυστερήσεων την χρονική ολοκλήρωση των ελέγχων από τους ορκωτούς λογιστές η οποία με την σειρά της οδηγεί σε αντίστοιχη χρονική καθυστέρηση στην εκταμίευση των δανείων.
Ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο στόχος για συμβασιοποιήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι επιτεύξιμος, παρότι αυτό σημαίνει ότι στο πεντάμηνο Μαΐου Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί περί τα 2.000 δάνεια για επενδυτικά σχέδια, με μόχλευση πόρων της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ του ΤΑΑ
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν οι τράπεζες έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγάλα επενδυτικά έργα στα οποία εμπλέκεται και το Δημόσιο έχουν σχεδόν τελειώσει και πλέον οι τράπεζες σαρώνουν την αγορά αναζητώντας μικρότερα projects κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα έχουν μειωθεί δραστικά έντονη κινητικότητα καταγράφουν οι τράπεζες σε έργα προϋπολογισμού έως 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι στον τομέα του τουρισμού.
Αντίθετα δεν καταγράφεται καμία επενδυτική κίνηση στη μεταποίηση, ούτε στις μικρές επιχειρήσεις με σκοπό τη μεγέθυνσή τους, αλλά ούτε και στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.
Ένα ακόμη γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια των τραπεζών έχει να κάνει και με το διεθνές περιβάλλον το οποίο προφανώς και δημιουργεί σκεπτικισμό στις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.
Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο, ως ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση επενδύσεων, παίζουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως οι μεγάλοι χρόνοι έκδοσης αδειών.
Η μέχρι σήμερα πορεία
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν υποβληθεί 1.063 επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση, εκ των οποίων 673 προέρχονταν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (468 από μικρές και πολύ μικρές και 205 από μεσαίες επιχειρήσεις).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 31,68 δισ. ευρώ (13,41 δισ. ευρώ δάνεια του ΤΑΑ, 10,62 δισ. κεφάλαια των τραπεζών και 7,65 δισ. ίδια συμμετοχή των επενδυ τών).
Από τον παραπάνω προϋπολογισμό, 7,58 δισ. ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (4,58 δισ. για μικρές και πολύ μικρές και 3 δισ. για μεσαίες επιχειρήσεις).