Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και (σε αντίθεση με τον Σαββόπουλο) εγώ θα σας τα πω: Στο 9,6% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022, από 6,8% το 2021, αποκαλύπτοντας για μία ακόμα φορά το σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. Η οποία βασίζει την ανάπτυξή της σε εξωτερικούς πόρους και έχοντας να αντιμετωπίσει την ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.
Τα στοιχεία της ΤτΕ
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ελληνική οικονομία είναι πολύ ελλειμματική στις συναλλαγές της με τις υπόλοιπες οικονομίες και αγορές, με την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ να συμπαρασύρει προς τα πάνω και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το 2022 επέστρεψε στα πολύ υψηλά επίπεδα της διετίας 2010-2011.
Δείτε αναλυτικότερα τα στοιχεία:
- Στο σύνολο του 2022, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 9,6% του ΑΕΠ του 2022.
- Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα (Ισοζύγιο Αγαθών) διευρύνεται διαρκώς, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα από το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο των 26,72 δισ. το 2021, εκτοξεύτηκε το 2022 σε 39 δισ. ευρώ! Από το 2021 στο 2022, η αύξηση των εξαγωγών ήταν 14,18 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των εισαγωγών ήταν 26,49 δισ. ευρώ.
- Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών είναι πλεονασματικό (χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό), αλλά αδυνατεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών ανήλθε το 2022 σε 19,41 δισ. ευρώ.
Τι άλλο φανερώνουν τα στοιχεία αυτά!
Εκτός από το σοβαρότατο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που έχει φυσικά και χαρακτήρα διάρθρωσής της και πολυετείς αιτίες, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της τελευταιας τουλάχιστον 20ετίας. Όσο για τις συνέπειες που παράγει το πρόβλημα αυτό, κατά πρώτο λόγο αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων.
Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας ξεδιπλώνεται στις πραγματικές του διαστάσεις και από το γεγονός ότι οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ το 2022 οφείλονται σε μικρότερο ποσοστό στους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε μεγαλύτερο ποσοστό στον πληθωρισμό.
Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί βέβαια και το γεγονός ότι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εισροή ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Συνεπώς, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τόσο οίκοι αξιολόγησης όσο και η Κομισιόν προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου, ακόμη και το 2023, έτος ισχυρής επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα
- Ο Ρέστης κατέβαλε την δόση για το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και αποκτά πλεονέκτημα!
- Ο Ιερώνυμος «άδειασε» τους επώνυμους ιεράρχες – και δελφίνους- για εκλογές την «Κυριακή των Βαΐων»!
- Πόσο κοστίζει ένα υπερατλαντικό λόμπινγκ; Πέντε (5) εκατομμύρια; Και ποιος (ομογενής) εμπλέκεται;
- Τα «ισχυρά χαρτιά» του Μαξίμου: Χαρδαλιάς, Μπρατάκος, Παπασταύρου σε πρώτο ρόλο