Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον μια δεινή περίοδο οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς οι ταλαιπωρημένες αλυσίδες εφοδιασμού, τα κατασκευαστικά σφάλματα και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής συνεπάγονται επιπτώσεις για τα κέρδη.

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να μεταβεί με ρυθμό προς καθαρότερη ενέργεια, οι κατασκευαστές εξοπλισμού αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους παραγωγής και ερωτήματα σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα έργων μεγάλης κλίμακας από τους σημαντικότερους παράγοντες του κλάδου.

Βλάβες κατασκευής, κυρίως στη Siemens Energy, κυρίως για την θυγατρική της Siemens -Gamesa για ανεμογεννήτριες-, έχουν έρθει στο προσκήνιο καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται για την κατασκευή ανεμογεννητριών με μεγαλύτερο ρυθμό και κλίμακα.

Τα προβλήματα στην Gamesa οδήγησαν τη Siemens Energy να ακυρώσει την πρόβλεψη για τα κέρδη της νωρίτερα φέτος και τον περασμένο μήνα η εταιρεία αναζήτησε εγγυήσεις έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη γερμανική κυβέρνηση.

Εξειδικευμένες εταιρείες αιολικής ενέργειας συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να πλειοδοτεί για άδειες βυθού από παραδοσιακούς παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εάν κερδίσουν ένα συμβόλαιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνά πολύ χαμηλές για να δικαιολογήσουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας τις εταιρείες να προσβλέπουν στις κυβερνήσεις τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να προσφέρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα αποθέματα αιολικής ενέργειας μειώθηκαν απότομα από την αλλαγή του έτους.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Allianz Research σημείωσε ότι οι οκτώ μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο ανέφεραν συνολικά μείωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα αιολικά έργα ιδίως να αντιμετωπίζουν ταραχώδεις συνθήκες.

Οι οικονομολόγοι της εταιρείας είπαν ότι η περασμένη σεζόν κερδών ήταν «ένα καλό μάθημα» για τον κλάδο.

«Ολόκληρος ο κλάδος παλεύει με αυξανόμενα κόστη κατασκευής και χρηματοδότησης, προβλήματα ποιοτικού ελέγχου και ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο πληθωρισμός και οι παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας οδήγησαν επίσης σε αυξημένο κόστος για έργα αιολικής ενέργειας, θέτοντας αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα πολλών εγχειρημάτων», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Allianz Research.

«Ορισμένα έργα στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν εάν οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν υποστήριξη. Καθώς αυτά τα έργα ξεκίνησαν πριν από την ενεργειακή κρίση, με εγγυημένα feed-in-tariffs που ήταν χαμηλά, τώρα γίνονται όλο και πιο ασύμφορα».

Αν και οι ισολογισμοί παραμένουν συμπαγής, οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και μειώνουν τις προοπτικές κερδών τους. Η δανική εταιρεία Ørsted ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ακυρώνει την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων έργων στις ΗΠΑ, με σχετικές απομειώσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο συμπατριώτης Vestas πρόσφερε μια αχτίδα ελπίδας.

Η εταιρεία δημοσίευσε EBIT τρίτου τριμήνου (κέρδη προ τόκων και φόρων) πριν από ειδικά στοιχεία ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ (74,73 εκατομμύρια δολάρια), πολύ πάνω από τα 31 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν σε μια συναίνεση που καταρτίστηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι οι εξωτερικοί παράγοντες θόλωναν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της, αποσύροντας τις επενδύσεις και την καθοδήγηση του περιθωρίου για ολόκληρο το έτος.

Διαβάστε ακόμη: