Σήμερα (04/04), οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ανακοίνωσαν τη σύλληψη πέντε υπόπτων για τον σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» που θα πραγματοποιείτο ως αντίποινα για το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου.

Αυτές οι συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης να ακυρώσει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, στις οποίες προβλέπεται κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση έγινε «συντονισμένα» σήμερα το πρωί σε τρεις διαφορετικές πόλεις της κεντρικής Σουηδίας, τις Εσκιλστούνα, Λινσόπιν και Στρένες, σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών. Οι ύποπτοι «θεωρείται ότι είχαν διεθνείς διασυνδέσεις με τον βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό», υπογράμμισε η Säpo.

Το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου από τον Σουηδοδανό επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Σκληρή Γραμμή», Ράσμους Παλουντάν, μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, την 21η Ιανουαρίου, έφερε σε δύσκολη θέση τη σουηδική κυβέρνηση. Μετά την άδεια που δόθηκε στον Παλουντάν, η αστυνομία επέλεξε να απαγορεύσει άλλες διαδηλώσεις, στις οποίες ο κόσμος θα μπορούσε να κάψει αντίτυπα του Κορανίου, επικαλούμενη, κυρίως, απειλές για την ασφάλεια.

Οι απαγορεύσεις αμφισβητήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν την συνταγματική ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν. Η αστυνομία «δεν είχε επαρκή στοιχεία για να στηρίξει την απόφαση» για την απαγόρευση δύο διαδηλώσεων, κατά τις οποίες προβλεπόταν το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας και σε αυτήν του Ιράκ, έκρινε νωρίτερα το διοικητικό εφετείο.

Η δικαστής που είχε επιφορτισθεί με την εξέταση του ζητήματος, θεώρησε ότι οι απειλές που επικαλέστηκε η αστυνομία δεν ήταν «επαρκώς συγκεκριμένες, ούτε συνδέονταν με τις εν λόγω διαδηλώσεις», σημείωσε το δικαστήριο σε επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: