Οι τιμές των κατοικιών στη Σουηδία εμφάνισαν νέα μείωση, καθώς ο –επίμονα υψηλός– πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού επιδεινώνουν τις προοπτικές στον κλάδο των ακινήτων. Αποτελεί ενδεικτικό γεγονός ότι οι τιμές στις μονοκατοικίες υποχώρησαν κατά 0.8% τον Μάρτιο, έναντι πτώσης 0.6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τιμών στις κατοικίες, ο οποίος επωφελήθηκε σημαντικά από την «εκτίναξη» της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σημείωσε πτώση κατά 1.5%. Οι τιμές των διαμερισμάτων έμειναν αμετάβλητες. Μέσα στο 2022, η αξία των κατοικιών περιορίσθηκε κατά 15% σε ονομαστική βάση, καθώς το «κύμα» ακρίβειας και η αυστηρή νομισματική πολιτική (υψηλότερο κόστος δανεισμού) «ψαλίδισαν» αισθητά τη ζήτηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έρχεται και περαιτέρω κάμψη, καθώς η Riksbank, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας, έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση νέων αυξήσεων επιτοκίων. Στόχος, είναι η αναχαίτιση του «δομικού» πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριάντα ετών.

Η αδυναμία στην αγορά κατοικιών έχει «πυροδοτήσει» αρκετά προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ. Οι χρεοκοπίες κατασκευαστικών εταιρειών, μάλιστα, έχουν αυξηθεί κατά 14% τον τελευταίο μήνα, ενώ, ο αριθμός των νέων εταιρειών είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων δέκα ετών. Η πτώση στα ακίνητα ενδεχομένως να διαρκέσει για χρόνια, εκτιμά ο Λέναρτ Βάις, εμπορικός Διευθυντής στην κατασκευαστική εταιρεία, Veidekke ASA.

Διαβάστε ακόμη: