Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επί έναν σχεδόν χρόνο, έχει οδηγήσει σε ασφυξία όλους τους δανειολήπτες, ειδικά όσων είχαν επιλέξει το κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο τώρα έχει απογειώσει τις δόσεις χιλιάδων δανείων – κυρίως στεγαστικών.

Η κατηγορία αυτή των δανειοληπτών, που είναι η μεγαλύτερη, κινδυνεύει άμεσα να σταματήσει την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων και να χαρακτηριστεί ως ασυνεπής, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την εκτίναξη των μηνιαίων του δόσεων, που συνεχώς αυξάνονται.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 5 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι περισσότεροι δανειολήπτες να ανταποκριθούν, επιταχύνοντας την πρόκληση μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων», τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε κύμα πλειστηριασμών μετά την απελευθέρωσή τους και για τις πρώτες κατοικίες.

Μιλάμε για μία ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 2.500 ευρώ και πλέον για ένα δάνειο των 100.000 ευρώ και αναλογικά για μεγαλύτερα ποσά.

Αλλά με τον πληθωρισμό, ειδικά στα τρόφιμα και είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις αποδοχές καθηλωμένες, ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά καταγράφεται ήδη στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών.

Οι οποίες προσπαθούν με διάφορα τρικ (π.χ., με αύξηση δόσεων, για να βγει μικρότερη η δόση, αλλά η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται) να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά τα όποια μέτρα τους δεν φαίνεται να έχουν καμία ουσιαστική επίδραση.

Διαβάστε περισσότερα