Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι άλλοι επτά άνθρωποι, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα (Ιορδανία).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας.

Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Σουδάν: Το σχέδιο απεγκλωβισμού

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

Αναφορικά με το σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

  • Το αεροσκάφος C-27 J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και το βράδυ της Δευτέρας, προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.
  • Στο μεταφορικό αεροσκάφος είναι ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων.
  • Στο Τζιμπουτί παρελήφθησαν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής είχε ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) ενώ τελικός προορισμός η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).

Σουδάν: «Προσπαθήσαμε να φύγουμε και μας πυροβολήσανε» λένε Έλληνες εγκλωβισμένοι

H αγωνία, βέβαια, εξακολουθεί να υπάρχει για όσους Έλληνες βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Όπως αναφέρει γυναίκα εγκλωβισμένη μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας».

Από την πλευρά του ένας ακόμα Έλληνας εγκλωβισμένος τονίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. «Πάρα πολύ χάλια, πάρα πολύ δύσκολα. Και ο μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους. Ευελπιστούμε σήμερα να γίνει κάτι», εξηγεί στην ΕΡΤ.

«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε “να βγείτε” έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πως θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε.» αναφέρει μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλουμέτη περιγράφοντας την κόλαση που ζουν.

«Μας πήραν μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί, στο αεροπλάνο από εκεί. Πήγαμε μέχρι εκεί κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι.Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πως θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας» περιγράφει στον ΣΚΑΪ ένας Έλληνας που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο του Χαρτούμ και προσπάθησε να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία.

Διαβάστε ακόμη: