search

ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: 18 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα

Έκκληση απευθύνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων

Σουδάν: 18 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων στις εμπόλεμες περιοχές του Σουδάν διπλασιάστηκε, καθώς ο πόλεμος αποτελεί εμπόδιο για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εκφράζει επείγουσα έκκληση προς τα εμπόλεμα μέρη του Σουδάν, τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) για την αμέσως εγγύηση ανεμπόδιστης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα αυξάνεται συνεχώς και η ανάγκη για βοήθεια είναι επιτακτική.

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Σουδάν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές συνέπειες από την σοβαρή έλλειψη τροφίμων, ενώ πάνω από πέντε εκατομμύρια βιώνουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της απελπιστικής πείνας σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη σύγκρουση.

Σε ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) αναφέρει ότι μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές έχει λάβει βοήθεια από το WFP. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ, τη δυτική περιφέρεια Νταρφούρ και το κρατίδιο Ελ Γκεζίρα, όπου πρόσφατες συγκρούσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι παραδόσεις βοήθειας είναι περιορισμένες λόγω του γεγονότος ότι 70 φορτηγά παραμένουν εγκλωβισμένα για πάνω από δύο εβδομάδες στο Πορτ Σουδάν και άλλα 31 είναι αποκλεισμένα για περισσότερο από τρεις μήνες στο Ελ Ομπέιντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, με τις δύο πόλεις να ελέγχονται από ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: