Nα κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για θρυλικά αναμνηστικά αντικείμενα από τον αθλητικό χώρο, προσελκύοντας παράλληλα μια νεότερη δημογραφική ομάδα, επιθυμεί ο οίκος Sotheby’s, σύμφωνα με το CNBC.

Ο οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρώτη του «Αθλητική Εβδομάδα», η οποία θα περιλαμβάνει έξι ζωντανές και διαδικτυακές δημοπρασίες με αντικείμενα που ανήκουν στα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού.

Οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν στις 5 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για αθλητικά αναμνηστικά αντικείμενα, έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια και όπως υποστηρίζει  ο οίκος, ο αθλητισμός έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες του.

«Έχουμε δει αυξανόμενη ανάπτυξη και ενδιαφέρον για την κατηγορία», δήλωσε στο CNBC ο Brahm Wachter, επικεφαλής της σειράς Streetwear & Modern Collectibles του οίκου.

«Η Sports Week αντιπροσωπεύει ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης του Sotheby’s να εμπλακεί με δημιουργικές μορφές πώλησης και απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις των σπορ και συλλέκτες, τόσο έμπειρους όσο και όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη συλλογή τους», συμπλήρωσε ο Wachter.

Τα Air Jordan 11s του Michael Jordan που φορούσε κατά τη διάρκεια του 5ου αγώνα των τελικών του NBA του 1996
Τα Air Jordan 11s του Michael Jordan που φορούσε κατά τη διάρκεια του 5ου αγώνα των τελικών του NBA του 1996

Όλο και μεγαλύτερη η αγορά

Η αγορά των αθλητικών συλλεκτικών ειδών είναι τεράστια και γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Ο όμιλος συμβούλων Market Decipher υπολόγισε την αποτίμηση των αθλητικών αναμνηστικών σε 26,1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2021, ενώ προβλέπει ότι η αγορά θα «εκραγεί» τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 227,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032.

Η κατηγορία «αθλήματα» παρουσίασε μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη διάρκεια του Covid, όταν κυκλοφόρησε η δημοφιλής σειρά ντοκιμαντέρ «The Last Dance», σύμφωνα με τον Wachter.

Το «The Last Dance», το οποίο εξιστορεί την ιστορία του Μάικλ Τζόρνταν και της προσπάθειας των Σικάγο Μπουλς για τον έκτο τίτλο τους στο ΝΒΑ, ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τα συλλεκτικά είδη Jordan, τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε άλλα αθλητικά αναμνηστικά.

Ο αθλητισμός έχει επίσης φέρει ένα νέο δημογραφικό στοιχείο στην αγορά.

Το σορτς που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι στον αγώνα πυγμαχίας «Thrilla in Manila»
Το σορτς που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι στον αγώνα πυγμαχίας «Thrilla in Manila»

Ο οίκος Sotheby’s ανέφερε ότι ο μέσος πελάτης του για αθλητικά αναμνηστικά είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών και το 50% από αυτούς είναι νέοι στον χώρο των δημοπρασιών.

Εκτός από τη δραματική αύξηση των προσφορών του, ο οίκος δημοπρασιών συνεργάζεται και με το NBA, για να βγάλει σε δημοπρασία φανέλες που φορέθηκαν σε ιστορικές αναμετρήσεις, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους άλλους αθλητικούς οργανισμούς για πιθανές συνεργασίες.

Νωρίτερα φέτος, ο οίκος Sotheby’s πούλησε το «The Dynasty Collection», ένα σετ έξι μεμονωμένων αθλητικών παπουτσιών Air Jordan που φορούσε ο Τζόρνταν στους συναρπαστικούς αγώνες των έξι πρωταθλημάτων του NBA Finals, για 8 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για αθλητικά παπούτσια που φορέθηκαν σε παιχνίδι, ενώ η τελική τιμή τους, ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε για αθλητικά αναμνηστικά του Jordan.

Η φανέλα του Κόμπι Μπράιαντ για τους Λος Άντζελες Λέικερς. Η φανέλα φορέθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού 1 των τελικών του NBA του 2009
Η φανέλα του Κόμπι Μπράιαντ για τους Λος Άντζελες Λέικερς. Η φανέλα φορέθηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού 1 των τελικών του NBA του 2009

Τα κυριότερα στιγμιότυπα της δημοπρασίας της Αθλητικής Εβδομάδας του Sotheby’s περιλαμβάνουν δύο σορτς του θρύλου Μοχάμεντ Άλι από τον θρυλικό αγώνα του «Thrilla in Manila» το 1975, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αγώνες πυγμαχίας στην ιστορία.

Τα σορτς αναμένεται να πουληθούν για περίπου 4 έως 6 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που θα τα καθιστούσε από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του Άλι, που θα εμφανιστούν σε δημοπρασία.

Θρυλικά αντικείμενα

Μια φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ από τον Παιχνίδι 1 των Τελικών του ΝΒΑ του 2009, επίσης θα δημοπρατηθεί εκείνη την εβδομάδα  για περίπου 1,5 έως 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αείμνηστος σταρ σημείωσε τους αξέχαστους 40 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι, την καλύτερη επίδοσή του στους Τελικούς του ΝΒΑ.

Η Sports Week θα περιλαμβάνει επίσης μερικά κλασικά αθλητικά παπούτσια που φόρεσαν μεγάλοι αθλητές του NBA.

Ο οίκος Sotheby’s θα προσφέρει 50 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια που φόρεσαν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος όπως οι Τζόρνταν, Μπράιαντ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τζέιμς Χάρντεν και Ράσελ Γουέστμπρουκ.

Τα Air Jordan 11s από το παιχνίδι 5 των τελικών του NBA του 1996 είναι το headliner, και αναμένεται να κοστίσουν μεταξύ 200.000 και 400.000 δολάρια.

Ο Τζόρνταν φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια καθώς επέστρεφε από τη σύντομη αποχώρησή του για να οδηγήσει τους Μπουλς στο ρεκόρ 72-10 και στη συνέχεια στον τέταρτο τίτλο τους στο ΝΒΑ.

Η φανέλα της Sabrina Ionescu που φορέθηκε κατά τη διάρκεια του NBA All-Star 2024
Η φανέλα της Sabrina Ionescu που φορέθηκε κατά τη διάρκεια του NBA All-Star 2024

Για τους θαυμαστές που θέλουν να κρατήσουν στα χέρια τους πιο πρόσφατα αναμνηστικά, ο Sotheby’s προσφέρει πολλά αντικείμενα από το Σαββατοκύριακο All-Star του NBA του Φεβρουαρίου στην Ινδιανάπολη.

Αυτά περιλαμβάνουν μια φανέλα All-Star James 2024, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 200.000 έως 300.000 δολάρια, μαζί με τις φανέλες που φορούσαν οι Στέφεν Κάρι και Σαμπρίνα Ιονέσκου.

Οι φανέλες Curry και Ionescu αναμένεται να πουληθούν μεταξύ 30.000 και 500.000 δολάρια και 8.000 έως 12.000 δολαρίων αντίστοιχα.

Ολόκληρη η αθλητική συλλογή αναμένεται να πουληθεί για περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια, με τα αντικείμενα να κυμαίνονται από 500 έως περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Διαβάστε ακόμη: