Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν τέχνη ή άλλα αντικείμενα που πωλούνται σε οίκους δημοπρασιών. Οι λόγοι ποικίλουν. Από ματαιοδοξία και επιδειξιομανία, μέχρι λατρεία και για επένδυση. Η αλήθεια είναι ότι οι λόγοι που οδηγούν τον καθένα να προσφέρει μια ολόκληρη περιουσία για να “χτυπήσει” ένα πολυπόθητο αντικείμενο σε δημοπρασία, δεν έχουν μεγάλη σημασία. Αυτό όμως που αξίζει να γνωρίζει κανείς είναι πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ιδιαίτερο ‘παιχνίδι’ που έφεραν στην επιφάνεια δύο μεγάλοι ανταγωνιστικοί οίκοι: Sotheby’s και Christies.

Sotheby`s

Σύμφωνα με την ιστοσελίδa του οίκου Sotheby`s, ο οίκος ιδρύθηκε το 1744 από τον Samuel Baker. Το Sotheby`s είναι η παλαιότερη και διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία δημοπρασιών καλών τεχνών στον κόσμο. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο 80 γραφείων και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ιδρυτής της,Samuel Baker, ήταν επιχειρηματίας, εκδότης και βιβλιοπώλης του οποίου η πρώτη δημοπρασία είχε τον τίτλο “Αρκετές εκατοντάδες σπάνια και πολύτιμα βιβλία σε όλους τους κλάδους της ευγενικής λογοτεχνίας.” (Several Hundred scarce and valuable Books in all branches of Polite Literature). Ανοίγοντας αυτή τη δημοπρασία στο Λονδίνο, κέρδισε 826 £ εκείνη την εποχή.

Ο Baker και οι διάδοχοί του δημιούργησαν δεσμούς με μεγάλες βιβλιοθήκες που τους βοήθησαν να πουλήσουν σπάνια αντικείμενα. Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο Baker και οι διάδοχοί του επρόκειτο να χειριστούν όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες που πωλήθηκαν σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Earls of Sunderland, Hopetoun και Pembroke και των Dukes of Devonshire, York και Buckingham. Μετά το θάνατο του Ναπολέοντα, ο οίκος Sotheby`s πούλησε τα βιβλία που είχε πάρει στην εξορία στην St. Helena – ο τελευταίος κλήρος ήταν η ταρταρούγα και το χρυσό μπαστούνι του Αυτοκράτορα.

Το 1767 ο Baker σύναψε συνεργασία με τον George Leigh. Ο Leigh ήταν ένας φυσικός δημοπράτης με την αίσθηση του συγχρονισμού του ηθοποιού. Το σφυρί του από ελεφαντόδοντο εκτίθεται ακόμη στις γκαλερί Sotheby`s του Λονδίνου.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr