Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s κατάφερε κέρδη ρεκόρ στα 277 χρόνια ιστορίας του, πουλώντας εντός 2021 έργα τέχνης κι άλλα συλλεκτικά αντικείμενα αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών, «πλήθος νέων, “γκατζετάκηδων” συλλεκτών» που αγόραζε προϊόντα πολυτελείας, όπως τσάντες, κοσμήματα, κρασιά και NFT κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευθύνεται για τα κέρδη ρεκόρ του φετινού έτους.

Ο Sotheby’s που ιδρύθηκε το 1744 στο Λονδίνο και σήμερα έχει 80 γραφεία σε όλο τον κόσμο, σημείωσε πως τα συνολικά έσοδα του 2021 θα είναι ακόμη υψηλότερα καθώς υπολείπονται ακόμη 20 δημοπρασίες πριν το τέλος του έτους.  Μέχρι στιγμής, ο Sotheby’s έχει πουλήσει 57 κομμάτια έναντι άνω των 15 εκατ. δολαρίων έκαστο, με το έργο «Νεαρός άνδρας κρατάει ένα δίσκο» του Μποτιτσέλι να παραμένει το ακριβότερο, με 92,2 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις του οίκου δημοπρασιών είναι ήδη 71% υψηλότερες από ό,τι το 2020 – όταν η ζήτηση υποχώρησε κατά το αρχικό στάδιο της πανδη΄μιας.  Ένα από τα επίσης ακριβότερα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν (έναντι 1,8 εκατ.δολ.), ήταν τα Nike Air Yeezys που φόρεσε ο Κάνιε Γουέστ στα Γκράμι του 2008. Αλά και ένα χρυσό νόμισμα τού 1933 που με τιμή πώλησης 19 εκατ. δολ. έγινε το ακριβότερο νόμισμα που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.  Τα περισσότερα χρήματα, συνολικής αξίας 4,3 δισ. δολ.  επενδύθηκαν στη σύγχρονη τέχνη ενώ τα τμήματα πώλησης πολυτελών ρολογιών, κρασιών, βιβλίων και χειρογράφων επίσης κατάφερε ετήσιο ρεκόρ. 

Ο Sotheby’s πραγματοποίησε για πρώτη φορά δημοπρασίες NFT αξίας σχεδόν 17 εκατ. δολαρίων.

Sotheby’s: Σε δημοπρασία γλυπτά της Μπριόνα Τέιλορ και του Τζορτζ Φλόιντ

Οι δύο προτομές είναι έργα του καλλιτέχνη Chris Caranbuci ως μέρος της σειράς SEEINJUSTICE της συλλογικότητας τέχνης, και τα έσοδα από τη δημοπρασία που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 17 Δεκεμβρίου θα ενισχύσουν τις οργανώσεις που έχουν ιδρύσει οι οικογένειες των δύο θυμάτων αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ο Φλόιντ πέθανε τον Μάιο του 2020, όταν λευκός αστυνομικός της Μινεάπολης πίεσε το λαιμό του με το γόνατό του για περισσότερα από εννέα λεπτά κατά τη σύλληψη. Έγινε το σύμβολο κινήματος που αντιτίθεται στην αστυνομική βία και την προκατάληψη στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο αστυνομικός καταδικάστηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη.

Η Τέιλορ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, όταν ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στο Κεντάκι τον Μάρτιο του 2020. Κανένας από τους αστυνομικούς δεν έχει κατηγορηθεί για τον θάνατό της.

Εκπρόσωποι του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι το χάλκινο γλυπτό του Φλόιντ ύψους 1,8 μέτρων αναμένεται να πωληθεί 100.000-150.000 δολάρια. Το έργο που απεικονίζει την Τέιλορ είναι μικρότερης κλίμακας με ύψος 1,2 μέτρα και εκτιμάται ότι η τιμή πώλησης θα είναι 20.000-30.000 δολάρια.