Διανύοντας τη 15η χρονιά του, ο διαγωνισμός Professional επιβραβεύει σειρές έργων τόσο για την τεχνική δεξιότητα όσο και για την πρωτότυπη προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων.

Περισσότερες από 340.000 εικόνες από 211 χώρες υποβλήθηκαν στα Sony World Photography Awards 2022, με πάνω από 156.000 από αυτές να συμμετέχουν στον επαγγελματικό διαγωνισμό – ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών στην ιστορία των βραβείων.

Ο Adam Ferguson ανακηρύχθηκε Φωτογράφος της Χρονιάς 2022″ για μια σειρά πορτρέτων μεταναστών στο Μεξικό που αυτοφωτογραφίζονται καθώς περιμένουν να περάσουν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο διακεκριμένος Αυστραλός φωτογράφος εκτός από τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς, κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 25.000 $ και φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony.

Οι νικητές στις 10 κατηγορίες του επαγγελματικού διαγωνισμού για τα Sony World Photography Awards 2022 είναι οι:

Αρχιτεκτονική και Design
Domagoj Burilović (Κροατία) για τη σειρά του Dorf. Την 2η θέση κατέκτησε ο Javier Arcenillas (Ισπανία) και την τρίτη θέση ο Yun Chi Chen (Tαιβάν)


Δημιουργικό
Alnis Stakle (Λετονία) για τη σειρά Mellow Apocalypse. 2η θέση: Raphael Neal (Μεγάλη Βρετανία) και 3η θέση η Sarah Grethe (Γερμανία)


Ντοκιμαντέρ
Jan Grarup (Δανία) για τη σειρά του The Children of the Financial Collapse in Venezuela. Στη 2η θέση ο Fabian Ritter (Γερμανία) και στην 3η θέση ο Win McNamee (ΗΠΑ)

Περιβάλλον
Shunta Kimura (Ιαπωνία) για τη σειρά του Living in the Transition. Στη 2η θέση ο Gideon Mendel (Νότια Αφρική) και στη τρίτη θέση ο Giacomo d’Orlando (Ιταλία).


Τοπίο
Lorenzo Poli (Ιταλία) για τη σειρά του Life on Earth. Στη 2η θέση ο Andrius Repšys (Λιθουανία) και στη τρίτη θέση η Gareth Iwan Jones (Ηνωμένο Βασίλειο)


Πορτφόλιο
Νικητής: Hugh Fox (Ηνωμένο Βασίλειο). Φιναλίστ: Julian Anderson (Ηνωμένο Βασίλειο) και στη τρίτη θέση η Anna Neubauer (Αυστρία).

Πορτρέτο
Adam Ferguson (Αυστραλία) για τη σειρά του Migrantes. Φιναλίστ: 2η θέση George Tatakis (Ελλάδα), 3η θέση Brent Stirton (Νότια Αφρική).

Sony World Photography Awards 2022: Ανακοινώθηκαν τα βραβεία
Σπορ
Ricardo Teles (Brazil) γα τη σειρά του Kuaru. Στη δεύτερη θέση ο Adam Petty (Αυστραλία) και στη τρίτη ο Roman Vondrouš (Τσεχία)


Νεκρή Φύση
Haruna Ogata (Ιαπωνία) & Jean-Etienne Portail (Γαλλία) για τη σειρά τους Constellation. Φιναλίστ για τη δεύτερη θέση ο Cletus Nelson Nwadike (Σουηδία) και στην τρίτη θέση ο Alessandro Gandolfi (Ιταλία)

Άγρια Φύση
Νικητής ο Milan Radisics (Ουγγαρία) για η σειρά του The Fox’s Tale Finalists και φιναλίστ για τη 2η θέση ο Ιταλός Federico Borella και στη 3η θέση η Oana Baković (Ρουμανία)