Ο Γάλλος φωτογράφος, Πατρίκ Ντεμαρσελιέ γνωστός για τη δημιουργία εικόνων διάσημων με μια πινελιά υψηλής ραπτικής, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram.

Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα διάσημων, όπως του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Μος, παρέμεναν σημεία αναφοράς πολλές δεκαετίες μετά τη λήψη τους.

Αλλά οι πιο διάσημες φωτογραφίες του Πατρίκ Ντεμαρσελιέ ήταν αυτές της πριγκίπισσας Νταϊάνα, την οποία φωτογράφισε για πρώτη φορά το 1989.

Ήταν ο πρώτος μη Βρετανός φωτογράφος που του ζητήθηκε να φωτογραφίσει τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος μόδας

Βοήθησε επίσης στον καθορισμό της εμφάνισης του Harper’s Bazaar τη δεκαετία του 1990 υπό τη θρυλική αρχισυντάκτρια Λιζ Τίλμπερις. Η φωτογραφία του supermodel Λίντα Εβαντζελίστα για το τεύχος Σεπτεμβρίου 1992, «Enter the Era of Elegance», παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αξιομνημόνευτα εξώφυλλα στην ιστορία των περιοδικών.

Εκτός από περιοδικά, το όνομά του Ντεμαρσελιέ συνεργάστηκε με κορυφαίους οίκους, όπως Dior, Ralph Lauren, Chanel και Giorgio Armani και φωτογράφισε το ημερολόγιο της Pirelli τρεις φορές: το 2005, το 2008 και το 2014 (η τελευταία σε συνεργασία με τον φωτογράφο Peter Lindbergh).

Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος μόδας

Γεννημένος το 1943 κοντά στο Παρίσι και μεγαλωμένος στη Χάβρη της Νορμανδίας, ο Ντεμαρσελιέ άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία ως έφηβος. Μέχρι το 1975, όταν ήταν στις αρχές των 30 του, είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και άρχισε να φωτογραφίζει για εξώφυλλα περιοδικών και διαφημιστικές καμπάνιες, με πελάτες τα brand Gap και Chanel, Dior. Αν και ήταν Γάλλος, ο Ντεμαρσελιέ εργαζόταν κυρίως στην Αμερική για αμερικανικά περιοδικά.

Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος μόδας

Το 2018, καθώς ο κόσμος της μόδας ήταν αντιμέτωπος με την ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κατάχρησης εξουσίας, ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ ήταν θέμα σε άρθρο στη The Boston Globe στο οποίο πολλά μοντέλα κατήγγειλαν σεξουαλικές επιθέσεις. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η σχέση του με τον Condé Nast τερματίστηκε .Η Boston Globe έγραφε επίσης την περίπτωση έξι ακόμη γυναικών που όλες τους κατηγορούσαν τον Γάλλο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ για σεξουαλική παρενόχληση.

Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος μόδαςΜια από αυτές αναφέρει ότι ο φωτογράφος έβαλε το χέρι του στα γεννητικά της όργανα, και άλλη ότι ο φωτογράφος έχωσε τα χέρια του στο στήθος της.

Ο γιος του, Βίκτορ Ντεμαρσελιέ, είναι επίσης φωτογράφος.