Η κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών Sony και Honda σχεδιάζει να ξεκινήσει τις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία το 2026.

Η Sony Honda Mobility, όπως είναι γνωστό, στοχεύει να αρχίσει να λαμβάνει προπαραγγελίες για το όχημά της το πρώτο εξάμηνο του 2025 και ελπίζει να ξεκινήσει τις πωλήσεις πριν από το τέλος του ίδιου έτους. «Η SHM σχεδιάζει να επικεντρωθεί στις διαδικτυακές πωλήσεις», ανέφερε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Οι παραδόσεις στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2026, με τις παραδόσεις στην ιαπωνική αγορά να πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Η SHM είπε ότι στόχευε να αναπτύξει μια «αυτοματοποιημένη κίνηση επιπέδου 3 υπό περιορισμένες συνθήκες και να ενεργοποιήσει την υποβοήθηση του οδηγού επιπέδου 2+ σε ακόμη περισσότερες καταστάσεις, όπως η οδήγηση στην πόλη».

Πέντε επίπεδα αυτόματης οδήγησης

Πέντε επίπεδα αυτόματης οδήγησης έχουν οριστεί από τη SAE International, μια ένωση που αποτελείται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες και μηχανικούς. Στον ιστότοπό της, η SAE αναφέρεται στο Επίπεδο 2 ως παροχή «Μερικού Αυτοματισμού Οδήγησης». Στο Επίπεδο 3, τα χαρακτηριστικά αυτόματης οδήγησης «μπορούν να οδηγήσουν το όχημα υπό περιορισμένες συνθήκες και δεν θα λειτουργήσουν εάν δεν πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Εάν τους ζητηθεί, οι οδηγοί πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των οχημάτων Επιπέδου 3. Η εταιρεία λέει ότι ένα παράδειγμα οδήγησης στο Επίπεδο 3 θα ήταν ένας “οδηγός κυκλοφοριακής συμφόρησης”. Η SHM είπε ότι θα κοιτάξει επίσης να διερευνήσει «νέες δυνατότητες ψυχαγωγίας μέσω ψηφιακών καινοτομιών όπως το metaverse».

Τα σχέδια των οχημάτων

Τα σχέδια ηλεκτρικών οχημάτων της Honda την βάζουν σε ανταγωνισμό με εταιρείες όπως η Tesla του Έλον Μασκ καθώς και εταιρείες όπως οι Volkswagen, Ford και Stellantis. Το 2020, η Sony παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της CES 2020 στο Λας Βέγκας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να φτάσουν σε υψηλό όλων των εποχών εφέτος.