Συναυλία με τίτλο «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω…”» για την παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση μελοποιημένων σονέτων του Κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923), καθώς και άλλων μελωδιών εμπνευσμένων από το έργο του και αφιερωμένων σε εκείνον, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20:00 στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο.

Τη συναυλία οργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο του συγγραφέα. Όπως αναφέρεται σχετικά «η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα σύμπραξης κορυφαίων Κερκυραίων και συνδεδεμένων με τη μουσική δημιουργία στην Κέρκυρα καλλιτεχνών, προς τιμήν του Κωνσταντίνου (Ντίνου) Θεοτόκη».

Σονέτα του λογοτέχνη που μιλούν για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο μελοποίησαν οι μουσικοσυνθέτες Σπύρος Μαυρόπουλος, Άλκης Μπαλτάς και Σπύρος Προσωπάρης.

Σολίστ είναι ο λυρικός ερμηνευτής Παναγιώτης Πράτσος. Οι ίδιοι συνθέτες εισέφεραν επίσης άλλες πρωτότυπες και διασκευασμένες μουσικές δημιουργίες τους σχετικά με τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη ή και αφιερωμένες σε αυτόν. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτές Εμβατήριο «Κωνσταντίνος Θεοτόκης».

Την ορχήστρα που συγκροτήθηκε για τη συγκεκριμένη συναυλία προς τιμήν του Κωνσταντίνου Θεοτόκη αποτελούν οι Κερκυραίοι μουσικοί Σπύρος Αρκούδης, Ισίδωρος Θύμης, Χρήστος Καλούδης, Αλέκος Μαυρόπουλος, Θεόδωρος Μαυρομμάτης, Πέτρος Μαυρομμάτης, Σπύρος Μπάκος, Σάκης Μυρώνης, Δημήτρης Ντακοβάνος, Κώστας Τζέκος, Σπύρος Τζέκος, Σπύρος Φαρούγγιας.

Την ορχήστρα διευθύνει και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Συμμετέχει σε ρόλο αφηγητή η ηθοποιός Χριστίνα Θύμη. Στη συναυλία συμπράττουν επίσης, η λυρική ερμηνεύτρια Ρόζα Πουλημένου και η πιανίστρια Μπήλιω Μωραΐτου-Καβαλλιεράτου παρουσιάζοντας στην έναρξή της σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε ποίηση του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, με μετάφραση από τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, λαμβάνοντας υπόψη σημείωση-προτροπή του Κερκυραίου συγγραφέα το 1915 η μετάφρασή του «να τραγουδιστεί κατά τη σύνθεση του Μπετόβεν».

Καλωσόρισμα και χαιρετισμό στην εκδήλωση «Ντίνος Θεοτόκης: “Σ’ ένα πέλαο πλέω…”» θα απευθύνει ο Περικλής Παγκράτης, πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείου Σολωμού Κέρκυρας.

Η Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, θα προλογίσει τη συναυλία με αφιερωματικό κείμενο «”Τραγούδα, ψάλε”, μουσική και ποίηση στο έργο του Κ. Θεοτόκη». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης (θα αρχίσει 20:00 ακριβώς στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» – πρώην «Πολυχώρος» στο Μέγαρο Μουσικής) θα ανακοινωθεί από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: