Τα αιωρούμενα σωματίδια από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Μάλιστα, ειδικοί τοποθετήθηκαν για το ποια είναι η καταλληλότερη μάσκα από αυτά τα σωματίδια.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της και να τις μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».

Και σημείωσε πως «είναι πολύ βασικό όπλο ότι έχουμε μάσκες όλοι στα σπίτια μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενισχυμένη μάσκα, τη μάσκα ΚΝ95 έτσι ώστε να προστατευτούμε από τα σωματίδια. Όχι την απλή μάσκα δηλαδή. Τα σωματίδια θα αιωρούνται για κάποιες ημέρες», τονίζοντας πως θα ήταν σημαντικό να τη φοράμε για μια εβδομάδα.

Σκοπός το «καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα»

Από την άλλη, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε πως πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κορωνοιό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

«Προφανώς αν υπάρχει μάσκα υψηλής προστασίας ακόμη καλύτερα αλλιώς είτε 2 χειρουργικές ή μια χειρουργική εσωτερικά και μια υφασμάτινη από έξω αυτό κάνει το καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα».

Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσει κανείς αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνει φλεγμονή.

«Για έναν απλό άνθρωπο που είναι τελείως υγιής αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό. Συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προϋπάρχουσα φλεγμονή και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του να ρυθμίσει την αγωγή του».