Τα πόδια του Nestor N’Guessan βουλιάζουν στη λάσπη που έχει δημιουργήσει η ασταμάτητη βροχή καθώς δείχνει ένα οικόπεδο με κακάο που καταστρέφεται από τις βροχές στο αγρόκτημά του στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα φυτά του καταστρέφονται και όπως λέει ο ίδιος «έπρεπε να δημιουργήσω ένα όριο για να αποτρέψω τη μόλυνση της υπόλοιπης φυτείας», είπε ενώ κλάδευε. «Οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Ο καιρός δεν μας βοήθησε» λέει ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg.

Είναι μια κλιματική κρίση που εκτυλίσσεται σε όλη την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, τα προβλήματα στο κακάο έχουν συνέπειες στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων και τη συμπίεση του κόστους ζωής. Η υπερβολική βροχή μειώνει την παραγωγή και καθυστερεί τη συγκομιδή, με το έλλειμμα που προκύπτει να εκτοξεύει τις τιμές χονδρικής στη Νέα Υόρκη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 46 ετών με την σοκολάτα να γίνεται ακόμη ακριβότερη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η συνολική βροχόπτωση στη Δυτική Αφρική από την έναρξη της περιόδου των βροχών την 1η Μαΐου είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Η ζημιά στις αποδόσεις επιδεινώνεται από τη μακρά μάχη των καλλιεργητών για την αμοιβή, αφήνοντάς τους λίγα χρήματα για να ρίξουν πίσω στα χωράφια τους.

Αυτή είναι η κύρια περίοδος συγκομιδής και ο συνεχής κατακλυσμός μετατρέπει τους χωματόδρομους σε αδιάβατους βάλτους, ρίχνει τα λουλούδια πριν φυτρώσουν και ευνοεί την αναπαραγωγή μιας μυκητιακής λοίμωξης που μετατρέπει τους λοβούς μεγέθους μπάλας ράγκμπι σε μαύρο χυλό.

Η παραγωγή της Γκάνας αναμένεται να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 ετών και η Ακτή Ελεφαντοστού η μικρότερη των τελευταίων 7 ετών, με βάση την συνολική εικόνα που δίνουν έμποροι και εξαγωγείς. Μαζί, οι χώρες παράγουν περίπου το 60% των κόκκων κακάο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1977 στη Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας τα 4.200 δολάρια ο τόνος. Σε αυτή την τιμή, θα μπορούσατε να αγοράσετε περίπου 50 βαρέλια πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: