Μια σκληρή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στις Άλπεις. Και τα λάφυρα του πολέμου είναι … γλυκά.  Αν γνωρίζετε κάτι για το Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας, μάλλον αφορά τα αυτοκίνητα Fiat, την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus ή ίσως τη Nutella.

Αλλά το διάσημο σοκολατένιο άλειμμα δεν είναι η μόνη λιχουδιά που έχει να προσφέρει η περιοχή – και το δεύτερο πιο διάσημο γλυκό της τώρα «διαλύει» την περιοχή. Πρόκειται για το Gianduiotto, ένα βασικό συστατικό της κουζίνας του Πιεμόντε: Μια μικρή, σε σχήμα ράβδου σοκολάτα από κακάο, φουντούκια και ζάχαρη, όλα τυλιγμένα σε χρυσό χαρτί.

Για να διαφυλαχθεί ο δεσμός μεταξύ του γλυκού και της περιοχής, μια ομάδα τοπικών σοκολατοποιών σχημάτισε μια επιτροπή για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει προστατευόµενη γεωγραφική ένδειξη (PGI) «Gianduiotto di Torino». Αλλά όπως σημειώνει το Politico, δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό.

Πιο αναλυτικά, η Caffarel, μια εταιρεία παραγωγής σοκολάτας με έδρα το Πιεμόντε που ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Lindt & Sprüngli, δεν λαμβάνει μέρος στην προσπάθεια, παρότι είναι ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς του εδέσματος. Αιτία της διαφωνίας είναι η συνταγή.

Αυτή που παρουσιάστηκε από την επιτροπή των σοκολατοποιών έχει τρία συστατικά: κακάο, ζάχαρη και φουντούκια. Η Caffarel, ωστόσο, θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το γάλα σε σκόνη.

«Η πλειονότητα των καταναλωτών μας προτιμά τις εκδοχές που περιέχουν γάλα», εξήγησε εκπρόσωπος της Lindt & Sprüngli, προσθέτοντας ότι παράγει το γλυκό με ξεχωριστό εμπορικό σήμα για πάνω από 50 χρόνια. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι είναι η «μητέρα» της πραγματικής συνταγή του γλυκού τον 19ο αιώνα, την οποία αργότερα προσάρμοσε.

«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη συνταγή για την παραδοσιακή σπεσιαλιτέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, που επιτρέπει το γάλα, είναι επίσης καθιερωμένο και συνηθισμένο».

Όμως η επιτροπή ζαχαροπλαστών ισχυρίζεται ότι το γάλα δεν ήταν μέρος της αρχικής συνταγής και ότι η Caffarel απλώς το έκανε δημοφιλές όντας η πρώτη που το παρήγαγε σε μαζική κλίμακα.

«Δεν εφηύραν τίποτα», ειρωνεύτηκε ο κ. Καστάνια, επικεφαλής της επιτροπής ΠΓΕ και βιοτεχνικός σοκολατοποιός, υποστηρίζοντας ότι το Gianduiotto «γεννήθηκε με βιοτεχνικό τρόπο».

Η επιτροπή εξασφάλισε την υποστήριξη του προέδρου του Πιεμόντε Αλμπέρτο Τσίριο, από το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος πιστεύει ότι προστατεύουν «την αριστεία μιας περιοχής και όχι το εμπορικό σήμα μιας πολυεθνικής εταιρείας».

Κλάδος 200 εκατομμυρίων ευρώ

Η απονομή του σήματος της Ευρωπαικής Ενωσης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις των τοπικών παραγωγών, καθώς ο κλάδος αξίζει ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας.

Παρόλο που οι διαμάχες σε επίπεδο κράτους για τις ετικέτες τροφίμων είναι αρκετά συνηθισμένες – και μπορεί κατά καιρούς να μετατραπούν σε σκληρές νομικές μάχες – δεν είναι τυχαίο να βρεθεί και η Ιταλία εμπλεκόμενη.

Για τους Ιταλούς το φαγητό είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, και η χώρα σπεύδει «να πάρει τα όπλα» για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Προς το παρόν, όμως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ιταλικών αρχών: Η ετικέτα εξετάζεται από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα διαβιβάσει το αίτημα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά.

Αλλά οι πιέσεις εκατέρωθεν έχουν ήδη αρχίσει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσίριο και ο Καστάνια συμμετείχαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊζεκόφσκι για να προωθήσουν την ετικέτα της Προστατευόμενς Γεωγραφικής Ενδειξης.

Ο Καστάνια δήλωσε ότι ο επίτροπος «δεν θα μπορούσε … να πει πολλά» σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι το αίτημα δεν έχει ακόμη φθάσει στις Βρυξέλλες, αλλά δήλωσε ότι ο Βοϊζεκόφσκι ήταν «υπέρ των ΠΓΕ γενικά» και ότι το γεγονός πως κατάφεραν να τον προσεγγίσουν μέσα σε λίγες ημέρες ήταν ένα θετικό σημάδι. Ωστόσο, ο δρόμος για την απόκτηση ΠΓΕ είναι ακόμη μακρύς για το Gianduiottο, σημειώνει το Politico. Αν ποτέ τα καταφέρει, θα φανεί στη γεύση.

Διαβάστε ακόμη: