Η Volkswagen σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον τρία εργοστάσια στη Γερμανία, να απολύσει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και να συρρικνώσει τα υπόλοιπα εργοστάσιά της στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς σχεδιάζει μια βαθύτερη από την αναμενόμενη αναδιάρθωση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του εργοστασιακού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες με τα συνδικάτα σχετικά με τα σχέδιά της για την αναμόρφωση της επιχείρησής της και τη μείωση του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Reuters.

«Η διοίκηση είναι απολύτως σοβαρή για όλα αυτά.  Δεν πρόκειται για σαμποτάζ στον γύρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Daniela Cavallo, επικεφαλής του εργοστασιακού συμβουλίου της Volkswagen, μπροστά σε  εκατοντάδες εργαζόμενους στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Βόλφσμπουργκ, τη Δευτέρα.

«Αυτό είναι το σχέδιο του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Γερμανίας να ξεκινήσει το ξεπούλημα στην πατρίδα του, τη Γερμανία», πρόσθεσε η Cavallo, χωρίς να διευκρινίσει ποια εργοστάσια θα επηρεαστούν ή πόσοι από τους περίπου 300.000 εργαζομένους του ομίλου Volkswagen στη Γερμανία θα μπορούσαν να απολυθούν.

Κλιμάκωση

Οι δηλώσεις σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των εργαζομένων της Volkswagen και της διοίκησης του ομίλου, η οποία δέχεται σοβαρές πιέσεις να μειώσει το κόστος και να παραμείνει ανταγωνιστική, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης στην Κίνα και την Ευρώπη.

Επίσης, ασκούν περαιτέρω πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την επίμονη αδυναμία της οικονομίας της, η οποία αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά συρρίκνωση και έχει κάνει τον συνασπισμό του καγκελάριου Olaf Scholz να αναζητά τρόπους για να τονώσει την ανάπτυξη.
Ο Scholz καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν το  2025.

Διαβάστε ακόμη: