Σε υποβάθμιση των προοπτικών της Volkswagen προχώρησε ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος την επιδείνωση στις λειτουργικές επιδόσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθεια της να βελτιώσει τη θέση της.

Συγκεκριμένα η Moody’s μείωσε το outlook της VW από «σταθερό» σε «αρνητικό», λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η γερμανική βιομηχανία προκάλεσε σάλο ανακοινώνοντας ότι είναι πιθανόν για πρώτη φορά να προχωρήσει ακόμη και σε λουκέτο εργοστασίων της στη Γερμανία.

«Περιμένουμε τη λειτουργική επίδοση της VW να παραμείνει καθηλωμένη το 2025, λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης του τζίρου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης ζήτησης στην Κίνα, της υποτονικής πορείας στη δυτική Ευρώπη, της αυξανόμενης πίεσης στα επίπεδα των τιμών, πιθανά πρόστιμα για τις εκπομπές ρύπων CO2 από την ΕΕ, καθώς και επιπρόσσθετα κόστη αναδιάρθρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του οίκου.

Νωρίτερα ο όμιλος ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με επίκεντρο κυρίως το brand της Audi.

Η VW Group ανακοίνωσε νέα πτώση των πωλήσεων κατά 7,1% στα 2.176.300 οχήματα, η οποία ήρθε να προστεθεί στην κάμψη σε ποσοστό 3,8% που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο.

Αδύναμος κρίκος ήταν η Audi με «βουτιά» στις πωλήσεις σε ποσοστό 16%, ενώ το brand της VW μειώθηκε κατά 6,6%. Το τμήμα εμπορικών οχημάτων κινήθηκε επίσης χαμηλότερα με μειωμένες πωλήσεις κατά 11,8%.

Οι μόνες φίρμες του ομίλου που σημείωσαν βελτιωμένες πωλήσεις ήταν της Skoda και της Lamborghini, όπως και τα φορτηγά Traton.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην αγορά της Κίνας, όπου ο όγκος των παραδόσεων οχημάτων έπεσε σε ποσοστό 15%, το οποίο ήρθε να προστεθεί στη πτώση σε ποσοστό 23,4% στην υπόλοιπη Ασία.

Σε καθοδική τροχιά παρέμειναν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τον όμιλο συνολικά να πουλά 189.400 EV διεθνώς, αριθμός που αναλογεί σε πτώση ύψους 9,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: