Έπειτα από το ντιμπέιτ και την απόπειρα δολοφονίας, οι πιθανότητες επανεκλογής του Donald Trump έχουν εκτιναχθεί, ενώ αυξάνεται και το momentum του λεγόμενου «red-sweep», δηλαδή του ελέγχου και του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους. Εξετάζοντας το τι θα σήμαινε Trump 2.0, η Societe Generale σημειώνει πως πολλοί καθησυχάζονται από τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και των αγορών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του υποψήφιου προέδρου, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας. Τότε, όπως και τώρα, κυριαρχούσαν παρόμοια ζητήματα: Οι μειώσεις φόρων, οι δασμοί και η ανεξαρτησία της Fed.

Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχολούν.

Μειώσεις φόρων

Το ζήτημα των φόρων είναι ένα από τα σημαντικότερα που διακυβεύονται στις εκλογές. Πολλά κομμάτια του νόμου Tax Cuts and Jobs Act του 2017 (TCJA) είναι προγραμματισμένα να λήξουν στα τέλη του 2025. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν να παρατείνουν πολλές ή όλες τις μειώσεις φόρων που λήγουν. Από την άλλη πλευρά, ο Biden είπε ότι θα επεκτείνει τις μειώσεις του ατομικού φόρου εισοδήματος μόνο για όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και έχει προτείνει μια σειρά από άλλες αυξήσεις φόρων, όπως η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 28%. Το Tax Foundation εκτιμά ότι το φορολογικό σχέδιο του Biden θα ισοδυναμεί σε αύξηση 3,4 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Η επέκταση των μειώσεων φόρων του TCJA θα μπορούσε να αυξήσει το έλλειμμα κατά 4,6 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, σημειώνει η SocGen.

Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί, ότι σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη, εάν οι μειώσεις φόρων λήξουν, αυτό θα ισοδυναμεί με αύξηση φόρων κατά το ίδιο ποσό. Η αμερικανική οικονομία θα υποστεί αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των φόρων, επομένως η επέκταση των όσων προβλέπει το TCJA αντισταθμίζει τον κίνδυνο αυτό.

Δασμοί

Ο 2018, ο Donald Trump επέβαλε δασμούς, πυροδοτώντας φόβους για πληθωρισμό. Η Societe Generale αναλύει τα μαθήματα του 2018 ως εξής:

– Τα έσοδα από τους δασμούς δεν επαρκούν για να αντισταθμιστούν εκτεταμένες φορολογικές μειώσεις.

– Οι τιμές προσαρμόζονται αμέσως, αλλά όχι σε ολόκληρο το ποσοστό των δασμών. Οι αναλυτές μελέτησαν τα πλυντήρια, στα οποία επιβλήθηκε δασμός 25%. Οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές λιανικής κατά 15% αμέσως, όμως μέχρι τα τέλη του 2019 και πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ίδιες τιμές έπεφταν με ρυθμό 8%.

– Ο μακροπρόθεσμος και ευρύτερος πληθωρισμός δεν επηρεάζονται πολύ από τους δασμούς, καθώς η περίπτωση του 2018 δεν έδειξε επίμονο πληθωρισμό.

Η Fed

Σε μία νέα θητεία του Donald Trump, η Societe Generale εκτιμά ότι η ανεξαρτησία της Federal Reserve θα δοκιμαστεί. Όμως, περιμένει ότι η Fed θα παραμείνει εστιασμένη στην εντολή της. Δεν αποκλείεται η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από τη δημοσιονομική πολιτική.  Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος τονίζει ότι ο Trump έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διατηρήσει τον Jerome Powell στη θέση του για το υπόλοιπο της θητείας του.

Διαβάστε ακόμη: