Η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, ενέργεια που ήταν ευρέως αναμενόμενη, επισημαίνει η Société Générale. Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις όπως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία σε πολλές δημοσιονομικές μετρήσεις και η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας είναι ο αυξημένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα.
Οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της θα συγκλίνει με την Ιταλία, αλλά στην αγορά ομολόγων, ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, επειδή η απόφαση είχε ήδη τιμολογηθεί. Ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη στην Ελλάδα βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο κανάλια μέσω των οποίων η αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων.
Το πρώτο κανάλι ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα από οποιαδήποτε από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους (S&P, Fitch και Moody’s), η οποία θα ξεκλειδώσει την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες ομολόγων της ζώνης του ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Αυτοί οι διαχειριστές θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους για να αναπαράγουν την απόδοση του δείκτη. Από τη μελέτη που έκανε η SG σε 106 αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων της ευρωζώνη στο Bloomberg, η δυνητική εισροή στις αγορές ελληνικών ομολόγων θα είναι μόλις 650 εκατ. ευρώ, μέγεθος σχετικά μικρό με τα 81 δισ. ευρώ ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Το δεύτερο κανάλι ζήτησης θα είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και την προθυμία τους να τα εντάξουν στα χαρτοφυλάκια τους. Το 2012, οι ξένοι επενδυτές διέθεταν το 80% των ελληνικών ομολόγων, αλλά ο αριθμός αυτός ήταν μόλις στο 19% στο τέλος του 2022, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι οι βασικοί κάτοχοι των ομολόγων. Η δεύτερη αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα για την περίπτωση της Πορτογαλίας στο τέλος του 2017 δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στη σύνθεση των κατόχων των πορτογαλικών ομολόγων. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν σταθερά το 45% της ελεύθερης διασποράς των πορτογαλικών ομολόγων. Η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα πιθανότατα θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, υποδεικνύοντας μια ισχυρότερη θεμελιώδη αποτίμηση αλλά όχι ενισχύοντας τη ζήτηση, διαπιστώνει η γαλλική τράπεζα.