Το Halloween έχει αρχίσει και γιορτάζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια στολισμοί και κολοκύθες έχουν την τιμητική τους.

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και φέτος πέφτει Τρίτη.

Το αμερικάνικο έθιμο λοιπόν, με το σκάλισμα της κολοκύθας εξαπλώνεται σταδιακά από τις αμερικάνικες ταινίες σε όλο και περισσότερα σπίτια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακόμα και στην Ελλάδα.

Άλλωστε οι κολοκύθες–φαναράκια πάνω στις οποίες σκαλίζουν μάτια, μύτη και στόμα είναι ένα τρομακτικό αξεσουάρ που πάει πακέτο με το Halloween.

Τα πιτσιρίκια, ήδη ενθουσιασμένα με την ιδέα να ντυθούν μασκαράδες δύο φορές τον χρόνο, θα το ευχαριστηθούν αν αποφασίσετε να τις σκαλίσετε παρέα. Πώς προέκυψε όμως, αυτή η παράξενη παράδοση;

Παραμονές των Αγίων Πάντων, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρονιάς, οι Άγγλοι, οι Ιρλανδοί, οι Σκωτσέζοι και οι Αμερικανοί γιορτάζουν το Halloween.

Η λέξη προήλθε από παραφθορά της φράσης All Hallows’ Eve, που σημαίνει «Παραμονή των Αγίων Πάντων». Η γιορτή πιθανόν να συνδέεται με παγανιστικές τελετές και κέλτικες τελετουργίες που σχετίζονται με τον κύκλο της σποράς.

Halloween 2023: Γιατί σκαλίζουν κολοκύθες

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί.

Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Πράγματι μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε έναν σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή.

Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για έναν χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.