search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας – Υδρογονάνθρακες: Γεωτρύπανο στα Ιωάννινα το 2023

Για τις έρευνες που ξεκίνησαν με σκοπό τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων υδρογονανθράκων στα δυτικά της χώρας μίλησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σκρέκας - Υδρογονάνθρακες: Γεωτρύπανο στα Ιωάννινα το 2023

Για τις έρευνες που ξεκίνησαν με σκοπό τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων υδρογονανθράκων στα δυτικά της χώρας μίλησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε λόγο για μια «μεθοδική και συστηματική δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα» προκειμένου «να ετοιμάσουμε την κατάσταση ώστε σήμερα να μπορούν να διενεργούνται έρευνες […] έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε πραγματικά μια πολύ μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων στην εν λόγω περιοχή».

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο Open αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων τονίζοντας τα εξής: «O στόχος είναι να έχουμε το 2023 την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση άρα να μπει γεωτρύπανο, και σε δύο με δυόμιση χρόνια να έχουμε παραγωγική γεώτρηση εφόσον τα στοιχεία αποδειχθούν από τη δοκιμαστική γεώτρηση».

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη ενεργειακά όσον αφορά το φυσικό αέριο για μια περίοδο που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία», είπε ο υπουργός και πρόταξε ως προϋποθέσεις «το πεδίο έχει αυτό το μέγεθος, είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα».

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά όλα επαληθευτούν, σύμφωνα με τον ίδιο δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για «ενεργειακή ανεξαρτησία».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί «σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά».

Διαβάστε ακόμη: