Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για την ακρίβεια στην ενέργεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το κράτος έχει ρίξει 1 δις ευρώ για να απορροφήσει τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, ένας τεράστιος αριθμός».
Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.
«Μετά και τις επιδοτήσεις του κράτους, ένα νοικοκυριό για ένα τετραμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ, έρχεται και πληρώνει περίπου 50 ευρώ παραπάνω σε μια κατανάλωση ενέργειας της τάξης των 300 ευρώ το τετράμηνο», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της επιδότηση, ο υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας απάντησε πως «είναι μια μεγάλη κουβέντα και θα ανακοινωθούν μέτρα».
Σημείωσε δε ότι «δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Ευρώπη στο ράλι των τιμών ενέργειας» και πρέπει να παρέμβει με θέσπιση μέτρων.
Για την στήριξη των επιχειρήσεων εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, γιατί αλλιώς εξήγησε πως «είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις τις οποίες αν δώσουμε θα πρέπει στη συνέχεια να τις ανακτήσουμε και μάλιστα με τόκο».
Ακόμη, σημείωσε ότι η πίστωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου θα αφορά έκπτωση 15% για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο ενώ εξήγησε ότι ήδη τυπώνονται λογαριασμοί με εκπτώσεις.
Η έκπτωση στην μεγαβατώρα φτάνει στο 50-55% δήλωσε επίσης,και προσεγγίζει την τιμή της μεγαβατώρας που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Μόνιμη» παρέμβαση για τις τιμές στην ενέργεια προανήγγειλε ο Σκυλακάκης
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε μόνιμη παρέμβαση για ενέργεια καθώς «θα πηγαίνει πάνω – κάτω για χρόνια».
Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο γίνονται παρεμβάσεις με έκπτωση αλλά και μέσω του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.
«Εκεί κάνουμε μια παρέμβαση σημαντική και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με στόχο να μεταθέσουμε ένα μέρος του προβλήματος στο μέλλον», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εξηγώντας ότι ένα κομμάτι θα το «σηκώσει» ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης και ένα κομμάτι αναγκαστικά η κοινωνία.