Έχοντας ήδη τέσσερα επιτυχημένα χρόνια εμπορικής πορείας, η τσεχική εταιρία Skoda αποφάσισε να ανανεώσει τo Scala που ανήκει στην κατηγορία των station wagon και του crossover Kamiq

Να αναφέρουμε πως στην τετραετή παρουσία του το Scala έχει ταξινομήσει 230.000 μονάδες, ενώ το κατά λίγους μήνες νεότερο Kamiq, 351.000 μονάδες, δείχνοντας και τη δυναμική της κατηγορίας των SUV-crossover. To μικρότερο των SUV της Skoda μάλιστα είναι και το πιο δημοφιλές, συγκρινόμενο με τα μεγαλύτερα Kodiaq και Karoq.

Οι επιρροές του πρωτότυπου Vision RS είναι εμφανείς στο μπροστινό μέρος του Scala, αφού υιοθετήθηκε η νέα μάσκα, εντείνοντας περαιτέρω τον δυναμικό του σχεδιασμό. Στο Kamiq η νέα μάσκα είναι μεγαλύτερη, με πρόσθετα αεροδυναμικά βοηθήματα, που ενισχύουν την περιπετειώδη εικόνα του, ενώ δεν λείπουν και οι χαρακτηριστικοί διπλοί προβολείς, που προαιρετικά δύναται να είναι τύπου LED.

Για να ενισχύσει το οικολογικό της προφίλ η Skoda αύξησε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα το δοχείο του νερού για τους υαλοκαθαριστήρες και τα προστατευτικά των φτερών, είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό. Στο εσωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί ίνες από κάνναβη για τα υφάσματα και την επένδυση της οροφής.

Η γκάμα των κινητήρων παραμένει ίδια με τη σημερινή, αποτελείται δηλαδή από 2 TSI κινητήριες μονάδες 1.0 και 1.5 λίτρων, με το πρώτο να διατίθεται με δύο επιλογές ισχύος, 95 ίππων (με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων) και 115 ίππων συνδυαζόμενο με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο DSG 7 σχέσεων. Στην κορυφή της γκάμας, παραμένει ο 1.5 TSI με απόδοση 150 ίππους και σύστημα ACT που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους όταν δεν απαιτείται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στον τομέα των αναρτήσεων, εκτός από τη βασική, υπάρχει η επιλογή της «εκτός δρόμου» για το Scala με επιπλέον 15 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος και αντίθετα η επιλογή του Sport ChassisControl με χαμηλότερη κατά 15 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος για το Skala και 10 χιλιοστά για το Kamiq, με δύο ρυθμίσεις στην απόσβεση των αμορτιστέρ.

Τα ανανεωμένα Skoda διαθέτουν πλέον στον εξοπλισμό τους όλα τα νέα τεχνολογικά βοηθήματα, όπως σύστημα προειδοποίησης πεζών, μπροστά και πίσω, συστήματα αναγνώρισης πινακίδων, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ενώ οι αερόσακοι είναι πλέον 9.

Όσον αφορά στα επίπεδα εξοπλισμού, θα είναι τρία, τα Essence, Selection και το σπορτίφ Monte Carlo, εμπνευσμένο από τις επιτυχίες της Skoda στο ομώνυμο ράλι, με πινελιές από ανθρακονήματα και χειροποίητο δέρμα στο εσωτερικό. Όλες οι εκδόσεις πλέον θα διαθέτουν οθόνη 8,25 ιντσών με το Skoda Infotainment, ενώ για πρώτη φορά στην κατηγορία, διατίθεται το «εικονικό πεντάλ», για το αυτόματο άνοιγμα της πίσω πόρτας, με ηλεκτρικό μοτέρ.

Με τις αναβαθμίσεις αυτές στα δημοφιλή της μοντέλα η Skoda στοχεύει στην ενίσχυση της εμπορικής τους πορείας και στο «φρεσκάρισμα» της εικόνας τους.

Διαβάστε ακόμη: