Την εκτίμηση ότι η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα εκφράζουν βουλευτές, αναλυτές και δημοσκόποι. Με τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει ένας άτυπος προεκλογικός αγώνας, καθώς δεν είναι και λίγοι αυτοί που λένε ότι το 2022 είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε εκλογές. Οπότε, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Οι δημοσκοπήσεις

Oι δημοσκοπήσεις μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων κατέδειξαν την φθορά της κυβέρνησης αλλά και την μεγάλη επιφυλακτικότητα για τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Από την άλλη, όμως, δεν κερδίζει έδαφος η αξιωματική αντιπολίτευση. Η ανακοίνωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο η ελληνογαλλική συμφωνία έθεσαν εκ νέου την κυβέρνηση σε επικοινωνιακή τροχιά, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν μέτωπα τα οποία θα δημιουργήσουν το έδαφος για μια σκληρή αντιπολίτευση.

Νέα lockdown, κλεισμένα σχολεία και διακρίσεις σε μη εμβολιασμένους

Θα έχουμε πολύ δύσκολους μήνες μέσα στον χειμώνα, καθώς ανοίγουν μέτωπα που μέχρι τώρα δεν μας απασχολούσαν, όπως η κατάσταση στα σχολεία, η πανδημία, καθώς και ο σταθερά μεγάλος αριθμός των αντιεμβολιαστών ή των εναντιωμένων στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Το lockdown που έρχεται στην Θεσ/νίκη και σε άλλες πόλεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους θα δημιουργήσουν διαχωρισμούς και αναμενόμενη παραβατικότητα σε χώρους εργασίας και σε χώρους εστίασης-ψυχαγωγίας. Ασφαλώς, αυτό θα έχει πολιτικό κόστος.

Ανοίγει το ζήτημα των Ειδικών Δικαστηρίων για Παππά – Παπαγγελόπουλο

Επίσης, το επόμενο διάστημα έρχονται στο προσκήνιο οι συνεδριάσεις των Δικαστικών Συμβουλίων για τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά. Ήδη είδαμε ότι το προηγούμενο διάστημα η επιτροπή δεοντολογίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Παππά να αρθεί η ασυλία του κ. Κελέτση, δείγμα ότι και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα αποδοκιμάζουν το πρώην ισχυρό άνδρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο καιρό, ωστόσο, θα επανέλθουν οι περιπτώσεις και των δύο υπουργών στον δημόσιο λόγο και ενδεχομένως μέχρι να παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο να αξιοποιηθούν ως αντίβαρο της πίεσης που θα δέχεται η κυβέρνηση από την καθημερινότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει ξανά το ζήτημα των εργασιακών και του μισθού

Αναπόφευκτα, στην καθημερινή αντιπαράθεση θα έρθουν και τα εργασιακά. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας μετά την νίκη των διανομέων της e-food, την οποία οικειοποιήθηκε, έρχεται το θέμα του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θέλει να φέρει μια νέα ρύθμιση τέλος του χρόνου που θα δίνει μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανατιμήσεις, στον γενικότερο πληθωρισμό αλλά και στο ακριβότερο ρεύμα που πληρώνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θέλει να αυξήσει άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Ανασχηματισμός στους λοιμωξιολόγους και κόντρα για τα μονοκλωνικά

Το θέμα της πανδημίας έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σχετική «ασυδοσία» των τηλεπιστημόνων και λοιμωξιολόγων να βγαίνουν στα κανάλια και να προκαλούν σύγχυση στο κοινό πρέπει να σταματήσει. Γιαυτό το επόμενο διάστημα θα δούμε ανασχηματισμό στο σχήμα των λοιμωξιολόγων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, σκοπεύει να σηκώσει το ζήτημα των μονοκλωνικών φαρμάκων για το οποίο πιστεύει ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία συνάπτει συμφωνία προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων για θεραπείες κατά του ιού με φαρμακευτική εταιρία, τον δικαιώνει.

Η ελληνογαλλική συμφωνία θα δημιουργήσει κόντρα στην Βουλή στις 7/10

Η ελληνογαλλική συμφωνία θα δημιουργήσει κόντρα στη Βουλή στις 7/10, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της αμυντικής συνδρομής ειδικότερα στις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως το Αιγαίο, η Κρήτη και η Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην γραμμή του το επιχείρημα του συνολικού κόστους της συμφωνίας, χωρίς να διαφωνεί για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών φρεγατών.

Στη Δεξιά κινείται κόσμος και το δείχνουν και οι δημοσκοπικές εταιρίες

Αυτό που θα είναι ιδιαιτέρως θερμό το επόμενο διάστημα είναι βασικά ζητήματα της δεξιάς ατζέντας, όπως π.χ. η μετανάστευση. που θα πιέσουν την κυβέρνηση. Η πρόσφατη περίπτωση Μπογδάνου θα ανακινήσει έναν πολύ μεγάλο όγκο ψηφοφόρων στο να ψαχτούν ποιον θα στηρίξουν την επόμενη μέρα. Ζήτημα θα δημιουργήσει και η έκρυθμη κατάσταση στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Οι μεν στην παράταξη λένε ότι πρέπει να στηρίξουμε τους μαθητές, οι δε να τσακίσουμε τον φασισμό. Ποιον φασισμό, όμως; Πώς αναπαράχθηκε ο φασισμός και πάλι μέσα στα σχολεία;

Πριν μέρες είδαμε ένα μεγάλο πλήθος στελεχών από κόμματα της Δεξιάς να επισκέπτονται τον Γράμμο και να καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο. Ανάμεσά τους ήταν ο Κ. Μπογδάνος, ο Φ. Κρανιδιώτης, ο Θ. Τζήμερος, o A. Μυλωνάκης , εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη και της Χρ. Αυγής, ο πρώην ευρωβουλευτής της Χ. Αυγής Γ. Επιτήδειος, ο Μ. Αγγελάκας, πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ., και βεβαίως πολλοί βασιλικοί.

Επίσης, για πρώτη φορά είδαμε σε δημοσκοπήσεις όπως οι προαναφερόμενες να εμφανίζεται με ποσοστό από 1,5% έως 2% το κόμμα Κασιδιάρη Έλληνες για την Πατρίδα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός παράγοντας που να συγκεντρώνει πάνω του όλο αυτό το ποσοστό, το οποίο είναι διάσπαρτο αλλά υπερβαίνει συνολικά το 10%. Δυνητικά, όμως, αποτελεί ένα αγκάθι για τη Νέα Δημοκρατία που κινείται ακόμα περισσότερο προς το Κέντρο.