Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή τις τιμές ρεύματος στη βιομηχανία λόγω και του νέου μοντέλου στην αγορά (target model) μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και μελών του ΣΕΒ αλλά και μεταξύ μεγάλων βιομηχανιών εναντίον της ΔΕΗ για τις νέες χρεώσεις.
Το πακέτο τιμολόγησης της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία το οποίο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο θα οδηγήσει «σε κανονικό χαράτσι με 25%-40%, αυξήσεις στα τιμολόγια που θα διαλύσουν ότι έχει απομένει από τη χειμαζόμενη βιομηχανία της Ελλάδας και μάλιστα μετά από ένα δεκάμηνο βαθιάς κρίσης λόγω πανδημίας» τονίζει προς το radar.gr κορυφαία πηγή του ΣΕΒ που προέρχεται από ενεργειοβόρο βαριά βιομηχανία και συνεχίζει: «η ριζική αναδιάρθρωση του εσωτερικού κόστους τιμολογίων της υψηλής τάσης και οι πρωτόγνωρες ρήτρες σε βάρος μας θα οδηγήσουν σε λουκέτα και σε νέα ανεργία».
Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «σύντομα ένα συγκεκριμένο τμήμα του ΣΕΒ που θα πείσει και την Κεντρική Διοίκηση του Συνδέσμου συνεπικουρούμενο από την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) θα φθάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ως άνθρωπος που γνωρίζει από παραγωγική δομή και απασχόληση θα αποτελέσει το τελευταίο μας καταφύγιο».
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΒΙΚΕΝ
Από την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην οποία συμμετέχει το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας (Μεταλλουργία, Μεταλλευτική κλπ) τόνιζαν πως «μας ζητούν εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα και εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Όμως η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βαριάς βιομηχανίας προϋποθέτει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας όπως ακριβώς κάνουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους. Η ελληνική βιομηχανική αγορά την τελευταία δεκαετία είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη με τιμές υψηλότερες κατά 35-42% από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών».
Περίπου 40 μέρες μετά τη λειτουργία της νέας αγοράς στο πλαίσιο του target model η παρέμβαση της κυβέρνησης καθίσταται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιτακτική, αφού το μοντέλο απέτυχε παταγωδώς κατά τη γνώμη τους και οι αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την λειτουργία πολλών βιομηχανιών.
«Η εκτόξευση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα» σύμφωνα και με τη Ρυθμιστική Αρχή και η υπερβολική αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων για την ενεργοβόρο βιομηχανία από τη ΔΕΗ δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας την επόμενη ημέρα, σχολιάζουν.
Στην ΕΒΙΚΕΝ λένε επίσης με νόημα πως η αναφορά της ΡΑΕ σε “στρατηγικές συμμετεχόντων ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος”, παραπέμπει προφανώς στο κρατικό μονοπώλιο, με τις ευθύνες υπουργείου και ΔΕΗ να είναι μεγάλες.
 
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Επί της ουσίας υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές που πάει να εφαρμόσει η ΔΕΗ και οι οποίες απορρίπτονται από τη βαριά βιομηχανία:
Α) εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, η οποία συναρτάται με το κόστος των λογαριασμών προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης. Από την πλευρά της η βιομηχανία επισημαίνει ότι η ΔΕΗ τόσο με την ιδιότητα του προμηθευτή όσο και με την ιδιότητα του παραγωγού διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.
Β) ζητείται από τη βιομηχανία να δεσμευτεί ως προς το ύψος της κατανάλωσής της και σε περίπτωση που αυτή υπολείπεται σε μηνιαία βάση περισσότερο από 2% τότε η ΔΕΗ επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση τυχόν ζημιάς
Γ) καταργείται η ειδική τιμή για το νυχτερινό τιμολόγιο το οποίο εφαρμοζόταν πρωτίστως από τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες και
Δ) καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου καθώς σύμφωνα με τη ΔΕΗ ο υψηλός όγκος αποτελεί ρίσκο για το μεγαλύτερο προμηθευτή και παραγωγό στη χώρα
Ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ με το οποίο συνομιλήσαμε απαντά ότι «οι αλλαγές στα τιμολόγια της βαριάς ενεργοβόρου βιομηχανίας είναι επιβεβλημένες και ότι η τιμολόγηση των ενεργοβόρων πελατών θα γίνεται στο πλαίσιο του target model κατά το πρότυπο των συμβάσεων και της τιμολόγησης των μεγάλων βιομηχανιών στην Ευρώπη. Παράλληλα όμως» συμπληρώνει «δίνουμε δίμηνη παράταση στα ισχύοντα τιμολόγια για την κατάρτιση νέας σύμβασης, ώστε να υπάρχει χρόνος προσαρμογής ενώ η παράταση μπορεί να πάρει άλλο ένα δίμηνο αναλόγως των συνθηκών».
Από την ΕΒΙΚΕΝ αντι-σχολιάζουν όμως πως ούτε η σύζευξη της αγοράς μας με εκείνες της Βουλγαρίας και Ιταλίας θα λειτουργήσει στην πράξη τουλάχιστον έως το 2025, καθώς οι δημοπρατούμενες δυναμικότητες των διασυνδέσεων δεν επαρκούν, ώστε να μην καταγράφεται με μεγάλη συχνότητα συμφόρηση στα σύνορα και ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κοινή επίλυση των αγορών, όπως εξάλλου παρατηρείται τις πρώτες ημέρες σύζευξης της αγοράς μας με εκείνη της Ιταλίας.Σε μια αγορά όπου δεν είναι σε λειτουργία μηχανισμός επιτήρησης ήταν αναμενόμενος ο εκτροχιασμός των τιμών με την εφαρμογή ενός μοντέλου αγοράς σχεδιασμένο για αγορές με αναπτυγμένο ανταγωνισμό.
Τέλος υπαινίσσονται με νόημα: «ενδεικτικό για το ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται από το νέο μοντέλο αγοράς, είναι ότι το μόνο ρυθμιστικό μέτρο που αποφασίστηκε ήταν να τεθεί περιορισμός στα διμερή συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψουν οι μεγάλοι προμηθευτές, ώστε να υπάρχει ικανοποιητική ρευστότητα στην αγορά και να μην συμπιέζονται οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας. Αρα είναι ξεκάθαρο ότι πάμε σε μια αγορά αριστοτεχνικά στημένη που θα εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη για τους λίγους καθετοποιημένους παίκτες σε βάρος της βιομηχανίας αλλά και του καταναλωτή που θα πληρώσει τελικά τη νύφη ας μην το ξεχνάμε αυτό! Πρέπει να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» συμπληρώνουν και αυτό το τελευταίο ας μην το αγνοήσουμε…