Οι γονείς που έχουν συμμετάσχει σε κάποιο Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσοι συμμετέχουν προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν από πλευράς διάθεσης, προσφοράς στα κοινά, ενέργειας, χρόνου, ιδεών, χρημάτων και γνωριμιών.

Μέχρι εδώ καλά. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που οι σύλλογοι αυτοί αποτελούν «Δούρειο Ίππο» για ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία μπορεί να υποκρύπτουν από πολιτικές βλέψεις μέχρι οικονομικό όφελος;

Το radar και η εφημερίδα ΑΞΙΑ αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έχουν φτάσει στα χέρια μας πληροφορίες και μαρτυρίες για σοβαρές παρατυπίες σε ένα (για την ώρα) δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας, που περιλαμβάνουν καταγγελίες σε οικονομικές υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, ΕΦΚΑ) και αφορούν μεμονωμένα άτομα που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε τέτοιους συλλόγους.

Παράλληλα, έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες καταγγελίες αλλά και έγγραφα, όπως για παράδειγμα ο ισολογισμός, που παρουσιάζει μια θολή το λιγότερο εικόνα (για να μην μιλήσουμε – ακόμη- ευθέως για «μαγειρείο»), αλλά και μαρτυρίες για καταχρηστικές συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του εκφοβισμού απέναντι σε γονείς που ζητούν να λάμψει η αλήθεια, μια αλήθεια που αποκρύπτεται συστηματικά από ορισμένα μέλη του συγκεκριμένου Δ.Σ. (ενδεχομένως με πλάτες ορισμένων που δεν επιθυμούν να εκτεθεί το συγκεκριμένο σύστημα σε βάθος).

Η άγνοια αποτελεί πολλές φορές μια καλή δικαιολογία αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να επικαλεστεί καθώς το συγκεκριμένο Δ.Σ. ανοιχτά έχει παραδεχτεί (σε συνεδρίαση του Δ.Σ.) ότι λειτουργεί με παλαιό καταστατικό ίδρυσης, κάτι που συνεπάγεται ότι ουσιαστικά λειτουργεί έκνομα και παράλληλα είναι και φορολογικά εκτεθειμένο.

Οι ερωτήσεις μας (με βάση τον N.2621/1998) λοιπόν είναι οι εξής:

  • Υπάρχει ΑΦΜ και μεταβολή του υπεύθ. Προέδρου; Πολλοί σύλλογοι δεν έχουν ΑΦΜ και αν σήμερα προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. για να λάβουν ΑΦΜ θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Επίσης, κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος θα πρέπει να γίνεται δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. εντός 30 ημερών, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός μέσα από τον οποίο γίνονται οι οικονομικές συναλλαγές ή είναι όλα (μαύρο;) χρήμα;
  • Τηρούνται τα πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων και πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου;
  • Υπάρχει βιβλίο Ταμείου (Εσόδων & Εξόδων);
  • Υπάρχουν απόδειξεις είσπραξης συνδρομών;
  • Υπάρχουν τα παραστατικά εσόδων και εξόδων επί 5 έτη τουλάχιστον;
  • Τηρούνται τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής ταμείου;
  • Γίνεται έλεγχος εσόδων και λοιπών πράξεων; Και αν ναι, από ποιον; Εσωτερικά, με τους φίλους και τους κολλητούς μας;
  • Η Εφορία (Δ.Ο.Υ.) ελέγχει τις πράξεις των συλλόγων, για να διαπιστώσει πιθανή εκτροπή από τις συνήθεις δραστηριότητές τους, προς εμπορικές & επιχειρηματικές δραστηριότητες, ελέγχοντας τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους, για να επιβάλλει φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Όταν ένα Σωματείο ή ένας Σύλλογος απασχολεί πρόσωπα που προσφέρουν την εργασία ή τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβής (π.χ. προπονητές αθλητικών δράσεων, λοιποί καθηγητές, μουσικοί, σερβιτόροι, ψήστες, κ.λπ.), έχει και εργατικές υποχρεώσεις για την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ (κανονισμός ΙΚΑ-ΕΦΚΑ & άρθρο 38 του Ν.4387/2016). Επιτρέπεται η εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών από μουσικούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, κ.λπ. Τα χαρτιά τους (πτυχία, άδειες, κ.λπ.) μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις για εθελοντική εργασία, κατατίθενται στην σχολική επιτροπή του Δήμου. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος προσφέρει έναντι συνδρομής εξωσχολικές δραστηριότητες, λειτουργεί σύννομα σε ότι αφορά το παραπάνω σκέλος; Ένας έλεγχος θα το αποκαλύψει…
  • Πως διοργανώνονται τα μπαζάρ του συλλόγου όταν απαγορεύεται να γίνονται εμπορικές πράξεις (πώληση αντικειμένων, δώρων, ποτών, φαγητών, εισιτήριο εισόδου σε εκδήλωση κ.λπ);

Κάνουμε λοιπόν μια εισαγωγή στο θέμα σήμερα, γνωρίζουμε ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Γλυφάδας είναι ενήμερη για το ζήτημα και θα δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να διαλευκάνει σε πέρας την υπόθεση.

Ελπίδα μας είναι ότι θα το πράξει, in house, και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε με «ονόματα και διευθύνσεις».  

Διαβάστε ακόμη: