Σλημερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω, που αφορά κυρίως σε κλειστά ακίνητα. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πάρει μπροστά, με τη βοήθεια και των μέτρων της κυβέρνησης, όμως η ανάκαμψη δεν έχει καλύψει ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κρίση, συμπλήρωσε.

«Υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία», εξήγησε ο ‘Α. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών. «Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να τα ανοίξουν», τόνισε.

Πέρα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω, η πολυεπίπεδη στρατηγική της κυβέρνησης για την προσιτή κατοικία περιλαμβάνει επίσης και την κοινωνική αντιπαροχή, με στόχο την ολιστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που κατέχουν Δήμοι, Υπουργεία και άλλοι οργανισμοί.

«Το εργαλείο, πιστεύω, θα δουλέψει σε βάθος χρόνου και θα δώσει προσιτές κατοικίες. Με την κοινωνική αντιπαροχή δημιουργούμε μια νέα αγορά», είπε ακόμη και κάλεσε ξένους επενδυτές «να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ερημώσει», σημείωσε με έμφαση κλείνοντας.