O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ότι μέχρι στιγμής το 60% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα συμμετέχει στην εμβολιαστική εκστρατεία -δηλαδή είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση. Αυτό που τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα, με στόχο να νικήσουμε τον κορωνοϊό. 

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Συμμετοχή πολιτών που έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ανά ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού: 

✅ 18-29 ετών 👉🏻 1 στους 3 (33,6%) / 471 χιλιάδες από 1,401 εκ. πολίτες 

✅ 30-44 ετών 👉🏻 1 στους 2 (47,2%) / 1,006 εκ. από 2,133 εκ. πολίτες 

✅ 45-59 ετών 👉🏻 2 στους 3 (64,2%) / 1,487 εκ. από 2,316 εκ. πολίτες 

✅ 60 ετών και άνω 👉🏻 3 στους 4 (75,8%) / 2,312 εκ. από 3,069 εκ. πολίτες

Συνολικά 5,3 εκ. πολίτες δηλαδή 60% του ενηλίκου πληθυσμού συμμετέχει έως τώρα στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία. Μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα για να νικήσουμε οριστικά και μια ώρα αρχύτερα τον ιό και τις μεταλλάξεις του».

 

«Καμπανάκι» Θεοδωρίδου για τους εμβολιασμένους με μια δόση

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εστίασε στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, στην σημασία του εμβολιασμού και στον ρόλο των νεαρών ατόμων για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε, «οι μεταλλάξεις θα μεταδίδονται μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας και των  ανεμβολίαστων» ενώ τόνισε πως ο κίνδυνος από τη νόσηση με μετάλλαξη Δ’ στις νεαρές ηλικίες είναι μικρός αλλά υπαρκτός.

Οι μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων για τις μεταλλάξεις καθώς λειτουργούν ως «εργαστήρι» δημιουργίας νέων στελεχών του ιού, όπως υποστήριξε.«Έρευνα με άτομα που έχουν εμβολιαστεί δείχνει ότι αυτά φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολλές του ιού.»

Έπειτα, επέστησε την προσοχή των εμβολιασμένων με μια δόση, με το ποσοστό ανοσίας τους να κυμαίνεται μεταξύ του 33% με 50% . 1 στα 10 άτομα δεν ολοκληρώνουν με 2η δόση των εμβολιασμό, κυρίως νεαροί, έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ .

Για τις διάφορες αμφιβολίες που υπάρχουν για τον εμβολιασμό η πρόεδρος δήλωσε: «Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν ζώντες οργανισμούς. Δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύουν τον εμβολιασμό ενώ χαρακτήρισε εσφαλμένες τις αντιλήψεις των νέων ότι ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα σε άντρες και σε γυναίκες» . Το ίδιο όπως είπε ισχύει για τις έγκυες και τις θηλάζουσες: «Ο εμβολιασμός συστήνεται τόσο για τις εγκύους μετά την επίσκεψη στον γυναικολόγο τους , όσο και για τις θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται και δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν θα καταστρεφόταν στο στομάχι του μωρού». Επιπλέον είπε πως είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» όσοι πιστεύουν ότι θα προστατευτούν από τον ιό επειδή εμβολιάστηκαν οι υπόλοιποι.

Τέλος, σχετικά με την σημασία του εμβολιασμού, υπενθύμισε ότι το 99% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο.