Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και για τις χερσαίες μετακινήσεις μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα πλοία.

Δεν εξετάζονται μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις

Ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3,  εξήγησε ότι ειδικά στις μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο, η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι πολύ δύσκολη.

Επίσης σημείωσε ότι καθώς η πλειοψηφία των πολιτών είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει θέμα επιβολής οριζοντίων περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό είτε λόγω του κινδύνου από τη μετάλλαξη Δέλτα, είτε λόγω των κινήτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία της χώρας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά με τα άλλα lockdown. «Δεν θέλω κανένα περιοριστικό μέτρο γιατι βλάπτει την οικονομία μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι τα νησιά που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (στο 90%) είναι γεμάτα, ενώ όσα έχουν μικρό ποσοστό δεν πάνε καλά στον τουρισμό.

Μετακίνηση σε νησιά: Τα δικαιολογητικά για όσους ταξιδεύουν, ποιοι εξαιρούνται

Η μετακίνηση σε νησιά, από σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου,  γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών.

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών:

  • Οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Για τους ανήλικους έως 12 ετών:

  • Ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται:

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.